Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.
Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken. Als het 0 cm lang is, is je baarmoederhals helemaal verstreken. Je dokter of verloskundige zal regelmatig controleren hoeveel centimeter je al verstreken bent door middel van een vaginaal onderzoek.
De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Soms kun je het zelf ook voelen.. Je voelt dan bijna het hoofdje tussen je benen. Wees niet ongerust, indalen is juist goed. Zo weet je zeker dat je baby met het hoofdje eerst wordt geboren.
Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.
Indalingsweeën. Indalingsweeën kunnen soms al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze pas vanaf 34/35 weken. De baby is dan bezig met de indaling in je bekken en dat gaat meestal gepaard met extra harde buiken of een menstruatiegevoel in je onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt.
Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals. Het voelt aan als een harder, gevoelloos stuk.
Is een gekantelde baarmoeder een probleem? Soms kan je meer pijn in je rug of bekken krijgen als je baarmoeder naar achteren ligt gekanteld, of je hebt meer pijn tijdens het vrijen omdat de penis makkelijker tegen de baarmoedermond aan komt.
De baarmoederverzakking wordt veroorzaakt door de banden en de spieren van de bekkenbodem. Als deze niet sterk genoeg (meer) zijn, zakt de baarmoeder naar beneden. Andere oorzaken van een baarmoederverzakking zijn een zwakke bekkenbodem, erfelijke aanleg en in sommige gevallen lichamelijke inspanning.
De vagina is 8 tot 10 centimeter diep. Aan het eind van de vagina ligt de baarmoederhals. Dit is de ingang van de baarmoeder.
Doordat de baarmoedermond openstaat, is er een open verbinding met de buitenwereld. Hierdoor is de kans dat de bevalling op gang komt erg groot, waardoor het kind veel te vroeg geboren wordt. We spreken dan ook over een dreigende extreme vroeggeboorte.
De vagina is gemiddeld 6,3 centimeter lang
De gemiddelde diepte van een vagina 'in ruste', gemeten aan de voorzijde en van baarmoederhals tot buitenwereld, is 6,3 centimeter. Dat bleek uit Amerikaans onderzoek met MRI-scans uit 2006.
Verweken en verstrijken zijn belangrijke processen, maar duren vaak erg lang. Je moet dus al heel veel weeën hebben gehad voordat de ontsluiting kan beginnen. Zeker als je voor de eerste keer bevalt zal dit proces lang duren, soms wel 12 uur lang.
Ook bij vrouwen met een korte baarmoederhals (gemeten met een echografie) kan secundaire preventie van vroeggeboorte nuttig zijn. Het doel is om het vroegtijdig starten van de weeën te voorkomen. Via vaginale weg kan het hormoon progesteron toegediend worden, vanaf het 2de trimester tot minstens 34 weken zwangerschap.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
Mogelijke lichamelijke oorzaken voor de pijn zijn:
Kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina; Een naar achteren gebogen en gekantelde vagina (doorstootpijn). Een verzakking van de baarmoeder.
Soms is de opening heel klein en nauwelijks te voelen. Je kunt echter wel de waarneming doen, omdat de veranderingen relatief zijn en je ze dan wel zult herkennen. Opening, hardheid en ligging zijn de drie elementen, waarvan het al volstaat als je er twee herkent.
Ook tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan de baarmoeder achterover gekanteld liggen. Naarmate de foetus groeit en de baarmoeder groter wordt, keert de baarmoeder in veruit de meeste gevallen terug naar zijn normale positie. Deze vorm van retroversie komt ook voor bij vrouwen vanaf de menopauze.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
De baarmoederhals of baarmoedermond zit onderaan de baarmoeder en steekt uit in de vagina. De baarmoedermond sluit de baarmoeder tijdens een zwangerschap af. Door weeën opent de baarmoedermond zich.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen. Doe dit met alle vinger- toppen tegelijk.
Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Hoe diep de baby ook is ingedaald, de penis kan het hoofdje niet beschadigen. Jullie baby is goed beschermd door de baarmoedermond, vliezen en vruchtwater. Hoe jullie seksleven ook verloopt tijdens de zwangerschap, blijf er open over.
Doordat de baby is ingedaald en hij steeds wat groter wordt, heeft hij niet zoveel bewegingsvrijheid meer. Het is dan ook heel normaal dat je hem anders voelt bewegen. In plaats van flinke schoppen of stompen, voel je hem nu wat heen en weer schuiven met zijn voet of hand.