Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën (impetigo) door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek 1. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
De ontwikkeling van eitje tot nimf (= het eerste bloedzuigende stadium van de hoofdluis) duurt ongeveer 7 dagen. 1 tot 2 weken na de besmetting kan jeuk optreden, deze periode wordt als incubatieperiode beschouwd.
De jeuk lijkt erg op dat van een insect dat over de huid loopt en zo blijft iemand vaak overtuigd van het feit dat er nog luizen zijn.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Kam iedere dag, 2 weken lang. Houd eventueel een wit vel papier, keukenrol of karton onder het hoofd. Je kunt de luizen dan als het goed is, zien vallen. Omdat de neten kleiner zijn dan de luizen zelf, is het soms nodig om deze met de nagels of een schaartje te verwijderen.
Niet iedereen met luizen krijgt jeuk. U of uw kind kan dus luizen hebben zonder het te merken. Luizen leggen eitjes (neten).
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Een hoofdluis is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je kunt er vreselijke jeuk van krijgen. Als je kind het heeft, ben je na een week waarschijnlijk zelf ook aan de beurt. Want hoofdluizen zijn erg besmettelijk.
Een luizenshampoo is vaak effectief, maar geen enkele shampoo doodt gegarandeerd alle neten op je hoofd. Dus zijn er altijd flink veel wasbeurten nodig. Een netenkam is ook een optie, maar ook daarmee blijven er altijd neten achter waardoor het probleem niet oplost.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën (impetigo) door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek 1. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
Kammen met een speciale luizenkam is vaak een gepriegel. Sommige mensen hebben een flinke bos haar en anderen hebben vaak klitten. Daarom is het makkelijker om te kammen als je haar nat is. Je kan ook een beetje crèmespoeling of anti-klit shampoo gebruiken om het kammen wat makkelijker te maken.
Hoe vaak dien ik Anti-Luizenshampoo te gebruiken? Dit verschilt per shampoo. De meeste adviezen zijn een maal per week, gedurende drie weken. Na 9-10 dagen komen neten uit, indien aanwezig en als de shampoo deze neten niet gedood heeft, worden ze door de shampoo als luis meteen gedood.
Kinderen die haarlak of gel gebruiken hebben veel minder last van hoofdluis dan kinderen die dat niet doen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Niet doen: wassen
Luizen moeten bestreden worden, maar de wasmachine heb je daarbij niet nodig. Volgens de richtlijn van het RIVM is het grondig wassen van kleding, lakens en auto's niet nodig. Er is geen bewijs dat schoonmaken en wassen werkt.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
Een stijltang is dus duidelijk onvoldoende om de luizen en de neten te doden. Tijdrovend is de methode in elk geval ook. Hetzelfde geldt voor vele natuurlijke middelen in de strijd tegen luizen, zoals azijn, lavendel of kokosolie. Ook deze middelen blijken vaak onvoldoende om definitief van de luizen af te komen.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
"Luizen springen van kind naar kind"
Ze kunnen ook geen kilometers afleggen. In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen.
Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.
De huid van het hoofd, de oren, nek en zelfs de schouders kunnen geïrriteerd zijn door de luis. Je ziet dan kleine rode bultjes.
Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos. Wat is dan het grote verschil? Roos schud je gemakkelijk los, maar neten zitten stevig aan het haar vastgeplakt.
Ze zijn niet in staat op omhoog te kruipen via meubels gordijnen of kleren e.d. Ook kunnen hoofdluizen niet springen. Luizen kunnen eigenlijk alleen goed bewegen op haar. Zij hebben hiervoor speciaal ontwikkelde klauwtjes. Als twee mensen dicht bij elkaar zijn kunnen luizen van het ene naar het andere hoofd lopen..
Een larve heeft 7 tot 10 dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nimf (onvolwassen luis) en uit te breken uit de neet. De ontwikkeling van nimf tot volwassen luis duurt nog eens 1 tot 2 weken. Enkel een volwassen luis kan zich voortplanten (en heeft hiervoor minstens 24u nodig).