Hebben werknemers recht op zondagstoeslag? Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
De werknemer kan voor werken op zon- en feestdagen extra worden gecompenseerd in loon of vrije tijd, als dit is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling. Het normale loon moet volgens de wet wel betaald worden.
Je werkgever hoeft je volgens de wet geen toeslag te betalen. Bij sommige bedrijven is het heel normaal dat je buiten de normale uren (tussen 08.00 tot 18.00 uur) werkt. In een aantal gevallen krijg je wel een toeslag.
Dan krijg je een boete van € 50 en betaal je de kosten van een 1e klas vervoerbewijs. Wanneer je de boete in de trein niet contant kunt betalen, kan de conducteur je uitstel van betaling geven.
Zondagtoeslag. Voor het werken op zondag geldt een toeslag van 100% boven op je uurloon. Voor de op zondag gewerkte uren boven je overeengekomen contracturen per week (dit kan 40 uur zijn, maar ook 25 uur) heb je naast de toeslag van 100% recht op een vergoeding van 100% van je uurloon voor de extra gewerkte tijd.
Als de 28e in een weekend valt, zal de werkgever je op de eerste werkdag daarvoor of daarna uitbetalen. Je moet ook rekening houden met de tijd die een bank nodig heeft om een betaling te verwerken. Hierdoor kan het ook voorkomen dat je je salaris één of twee dagen later ontvangt.
Supermarktpersoneel kreeg op zondag altijd voor 200 procent betaald, maar dat wordt in het werkgeversvoorstel de komende drie jaar afgebouwd naar 150 procent. Want, zo stellen werkgevers, dat past bij de 24 uurseconomie van 2021.
De toeslag voor werken op zondag is vanaf 1 januari 2022 met 50% gedaald. Medewerkers die voor die tijd op zondag werkten, ontvangen de toeslag nog tot 1 januari 2025. Als je 40 jaar in dienst bent, krijg je de mogelijkheid om 1 jaar eerder met pensioen te gaan.
De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur. De wekelijkse rust mag u ook over 14 dagen verspreiden.
Directe loonkosten
Salaris. Vakantietoeslag, een bonus en een eventuele winstuitkering. Overige werkgeverspremies voor werkloosheids- en ziektekostenuitkeringen als pensioenpremie, WW-premie, WIA/WAO-premie en de bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) Het vakantiegeld bedraagt meestal 8 procent van het bruto jaarsalaris.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Van oudsher is dit een rustdag. Zeker vroeger wilde mensen dan niet werken. Het extra salaris diende als een incentive om mensen toch zo ver te krijgen. Hoewel we minder van de rustdag van de heer zijn is veel van dit principe nog wel blijven bestaan.
Per 52 weken moet je als jongere van 16 of 17 jaar minstens 13 zondagen vrij hebben. Je mag alleen minder zondagen per jaar vrij zijn als dat in een collectief overleg is afgesproken.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Per 1 januari 2022 is de toeslag voor werk op zondag verlaagd van 100% naar 50%. Let op: werkte je in 2021 al op zondag? Dan behoud je de toeslag van 100% tot 1 januari 2025. Dit geldt echter alleen voor het aantal zondagen dat je in 2021 hebt gewerkt.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Is zondag dubbel betaald Jumbo? Toeslag en beloning op zon- en feestdagen Wanneer op een zondag (ongeacht of het wel of geen feestdag is) wordt gewerkt, wordt per gewerkt uur het uurloon betaald, verhoogd met een toeslag van 100%. b.
Uw werkgever moet uw loon op tijd betalen. De arbeidsovereenkomst regelt wanneer. Bij weekloon mag uitbetaling nooit langer duren dan een maand. Bij maandloon ligt de grens bij een kwartaal.
Een 13e maand is een extra maand loon. Een eindejaarsuitkering, of eindejaarbonus, is een bedrag dat u zelf bepaalt. Vaak is dit een percentage van het brutojaarsalaris. Het zijn extra beloningen die u één keer per jaar betaalt aan uw werknemers.
Betaalt uw werkgever uw loon niet of niet op tijd? Of betaalt hij te weinig loon? Dan kunt u een loonvordering indienen bij de kantonrechter. Ook kunt u wettelijke verhoging en wettelijke rente eisen.
Leeftijdsgrenzen. Werknemers jonger dan 18 jaar mogen 's nachts niet werken. Werknemers vanaf 55 jaar mogen geen nachtdiensten draaien, tenzij het een gedeelte van een dienst betreft die doorloopt na 22.00 uur en uiterlijk eindigt om 24.00 uur.
Als ik werk op zondag en het is een feestdag, krijg ik dan meer onregelmatigheidstoeslag? Nee, als een feestdag op zondag valt krijg je géén dubbele ORT. Overigens, de meeste cao's hanteren voor zondagen en feestdagen dezelfde ORT. Het is dus zeker interessant om op zondagen te werken!