Trans personen kunnen een hormonale behandeling krijgen vanaf 16 jaar. De hormoonbehandeling (ter vermannelijking) bestaat uit het toedienen van testosteron.
Testosteron wordt alleen gebruikt bij jongens, mannen en vrouwen na de overgang. Als vrouwen in de vruchtbare leeftijd dit medicijn gebruiken: het is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Het kan zorgen voor mannelijke kenmerken bij de baby. Gebruik het daarom NIET als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
De productie van testosteron neemt sterk toe tijdens de puberteit, waardoor de testosteronniveaus rond 18-/19-jarige leeftijd het hoogst zijn in het lichaam.
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief wat goed is voor je testosteronspiegels. Immers testosteron wordt in de zaadballen geproduceerd. Mannen die niet of weinig seksueel actief zijn, hebben dan ook een lagere testosteronspiegel dan mannen die regelmatig seks beleven.
Testosteron wordt in de spier toegediend door een injectie of via een gel op de huid. Uw huisarts kan de injectie toedienen, maar u kunt dit ook zelf leren. De prikken kunnen pijnlijk zijn. U start met een lage dosis die we elke 3 tot 6 maanden ophogen tot een maximale dosis na 1 tot 2 jaar.
Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Ze worden veel gebruikt om sportprestaties te verbeteren, vooral bij gewichtheffen, bodybuilding, discuswerpen e.d. Ze worden beschouwd als doping, en zijn daarom verboden.
Een tekort aan testosteron kan leiden tot onder meer slaapklachten, botontkalking, erectiestoornissen, hart- en vaatziekten, moeheid, minder zin in seks, afname van spierkracht en zelfs depressie.
De kans op beroertes, hartaanvallen, pijn op de borst, dichtgeslibde bloedvaten, hoge bloeddruk, flauwvallen en andere 'cardiac incidents' was bij de mannen in de testosterongroep 4 tot 5 keer hoger dan in de placebogroep. Er was zelfs een testosterongebruiker die overleed.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Er is toenemend bewijs voor een significante verhoging op het ontstaan van hart- en vaatziekten bij patiënten met een laag testosterongehalte. Verschillende studies hebben aangetoond dat het hebben van een laag testosterongehalte meer risico geeft op het ontwikkelen van een hartinfarct dan roken.
Na 30 minuten (dus na 10 minuten porno kijken) werd geïnstrueerd te masturberen tot ejaculatie. We zien het testosteron dan verder stijgen (tussen minuut 30 en 40), ook niet verbazingwekkend. De effecten van het klaarkomen worden getoond bij de waarden na 40 minuten.
Je penis wordt kleiner
Zonder een gedegen toevoer van testosteron kan het weefsel rondom je penis, ballen en anus afnemen, zegt Dr. Ramin van het Center for Male Reproductive Medicine. Het gevolg is dat je penis lengte en omvang verliest, net als je ballen.
Symptomen testosterontekort
Door (natuurlijke) afname van het testosterongehalte bij het ouder worden kunnen de volgende klachten ontstaan: Afname van lichamelijke energie, het 'je lekker voelen' Afname van de zin in vrijen en soms minder goede erecties. Afname van spierkracht en spiermassa.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Uit een onderzoek onder 8.000 mannen blijkt dat je rond je twintigste zo'n beetje een wandelend vat testosteron bent. Maar daarna loopt de gestaag terug, vanaf je dertigste gemiddeld met ongeveer één procent per jaar. Maar let op: uit onderzoek blijkt dat dit veel sneller gaat bij mannen die ongezond leven.
Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje. Kracht zetten, zoals bij gewichtheffen en roeien, is voor de aanmaak van testosteron belangrijker dan het lang herhalen van dezelfde bewegingen.
Je zou misschien denken dat je seksleven het best is op het moment dat je conditie het best is, rond je twintigste dus zoiets. Maar er zijn andere factoren: je orgasmes, hoe goed de seks is en hoe zelfverzekerd je je voelt. Volgens nieuw onderzoek ben je vanaf je 36e gezegend met een goed seksleven.
Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad. Ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt dat dit minstens één keer per week gebeurt.
Conclusie. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vaker vrijen en een goede geestelijke en fysieke gezondheid, maar het is niet aangetoond dat het ene het gevolg is van het andere. De studies zijn gebeurd bij paren die gemiddeld 7 keer per maand vrijen.
Anabolen zijn lichamelijk en geestelijk verslavend. Na een kuur voelen gebruikers zich sterk, zelfverzekerd en krijgen zin in seks. Na stoppen slaan deze gevoelens om in het tegendeel. Je wordt futloos en down.
Een eetpatroon met veel vet (40% van de calorieën) versus een eetpatroon met weinig vet (25% van de calorieën) leidt volgens onderzoek tot hogere testosteronspiegels. Een voedingspatroon met veel met veel enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren leidt tot het hoogste testosterongehalte.
Het gebruik van anabolen is niet strafbaar. Maar je hormoonbalans verstoren kan verstrekkende gevolgen hebben. Een kuur van een paar weken levert flink wat spiermassa op, maar kan je je haardos of vruchtbaarheid kosten.
Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen. Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.
Wat gebeurt er met onze huid onder invloed van die hoge testosteron spiegels: Talgklier neemt in omvang toe en gaat meer talg produceren. De talgsamenstelling verandert (gaat meer ontstekingsbevorderende vetzuren bevatten) De opperhuid wordt dikker (talg kan niet meer naar buiten, en de afvoergangen raken verstopt).