Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen met de dweil een beetje over het looppad aaien, maar het hele oppervlak goed boenen. Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit.
Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Niet doen! Vooral niet op houten vloeren. Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Daarom kun je het beste een sopje maken met een klein beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep en lauwwarm of koud water.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Neem schuim en opgelost vuil op met de uitgewrongen, schone mop en spoel uit in de emmer met spoelwater. Goed uitwringen. Laat het oppervlak nu 20-30 minuten drogen. De vloer moet droog zijn voordat deze weer belast wordt.
Vijand #2: een lekkere frisse allesreiniger!
Ajax, Andy, Sorbo, azijn, groene zeep. Ze ruiken allemaal heerlijk fris, maar voor de afwerking van je vloer zijn ze funest. Door hun ontvettende werking halen ze juist wat van de beschermlaag af. Het is bij het dweilen noodzakelijk om de vloer te voeden.
Streeploos dweilen
Door geen warm, maar koud water te gebruiken, merk je dat het dweilen je makkelijker afgaat. Gebruik in combinatie met dit systeem een scheutje reiniger en het resultaat is snel zichtbaar!
De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de bacteriën. Er blijven ook geen resten schoonmaakmiddel achter. Zo hecht vuil zich minder snel. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel.
Voor vloeren die dagelijks veel te verduren krijgen zoals vloeren van restaurants, uitgaansgelegenheden, winkels, overheidsgebouwen, gezondheidsinstellingen, sportzalen en dergelijke locaties is dweilen dan ook een achterhaalde methode die eigenlijk niet meer toegepast behoort te worden.
Ook voor het dweilen van de vloer komt wasmiddel perfect van pas. Je hebt hier slechts een heel klein scheutje, ongeveer één theelepel, voor nodig. Vul de rest van je dweilemmer met heet water, zoals je dat bij je normale schoonmaakmiddel voor de vloer ook zou doen.
Keramische vloeren zijn één van de meest praktische vloeren die je kunt bedenken. Ze zijn verkrijgbaar in de meest mooie designs en zijn niet van echt natuursteen, betonlook en zelfs hout te onderscheiden. Ze zijn waterbestendig en makkelijk schoon te maken. Daarnaast hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig.
Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt. Je kunt ook eerst de tegels voorbehandelen met azijn, door dit aangelengd met water op de tegels te spuiten.
Geen probleem. Afwassen met koud water is ook een optie. Hierbij is het extra belangrijk om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen, zodat je het ergste vuil vast verwijdert. Het is verstandig om afwasmiddel te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor koud water.
Omdat azijn zuur is, breekt het de lak op het vloeroppervlak af, met minder glans en uiteindelijk is zelfs een doffe uitstraling als onvermijdelijk eindresultaat. Het gebruik van azijn en water kan bovendien leiden tot overmatig veel water op je vloer, met zwelling en verkleuring als gevolg.
Al 120 jaar hét duurzame schoonmaakmiddel
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep.
Een ''dweil'' neemt ongeveer 15 minuten in beslag en tijdens deze baanverzorging is het verboden om de baan te betreden.
Regelmatig tuinieren, dweilen of de keuken poetsen kan je leven redden. Nieuw onderzoek heeft onthuld dat wie vijf keer per week een halfuur aan huishoudelijke taakjes spendeert 28 procent minder kans heeft om vroegtijdig te sterven. Ook neemt de kans op een hartziekte met 20 procent af.