Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Belangrijk is dat je het modem vlak bij het punt aansluit waar internet je huis binnenkomt. Dat is vaak in de meterkast. Nadeel daarvan is dat je een beter draadloos bereik hebt als het wifi-modem op een centrale plek in huis staat – niet in de meterkast dus.
Wanneer er al een kabel in de aansluiting zit moet je deze eruit halen. Wanneer je dit hebt gedaan ga je het wifi modem plaatsen. Dit modem ga je plaatsen binnen 1 meter van de hoofdaansluiting en binnen 1 meter van een stopcontact.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast. Dat levert tot wel 7 procent meer wifi-sterkte in huis op.
De modem zorgt ervoor dat het internetsignaal van je provider wordt vertaald, zodat al je apparaten het kunnen gebruiken. Zonder een modem is er dus geen toegang tot het internet. Een router zorgt ervoor dat je het internet thuis op meerdere apparaten kunt gebruiken.
Het ISRA-punt is het aansluitpunt voor je modem in huis. Dit is de plek waar de kabel van je provider de woning binnenkomt. Heb je een DSL-abonnement, dan sluit je de modem aan op het ISRA-punt voor internettoegang. Heb je een DSL-abonnement, dan is een ISRA-punt nodig om je modem op aan te sluiten.
De beste oplossing om het WiFi-bereik in huis te verbeteren, is om één of meerdere access points bekabeld op je router aan te sluiten. Voorwaarde hierbij is dat bekabeling aanleggen mogelijk is. Het voordeel van access points is dat ze een stabiele bekabelde verbinding hebben.
Wifi is gevoelig voor verstoringen. Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
Een router die perfect past bij de snelheden van jouw Ziggo Max abonnement, is de TP-Link Archer AX6000. De DrayTek Vigor 2927ac router is voor dit Ziggo Zakelijk abonnement de geavanceerdere keuze.
Jouw aansluiting herkennen in de meterkast
Je kunt ook eenvoudig in jouw meterkast zien wat voor aansluiting je hebt. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Voor het kijken van televisie heb je bij ons een coax-kabel nodig, via een mediabox gaat dus niet lukken zonder coax-aansluiting.
Ons internetsignaal komt via de kabel en je wifi-modem je huis binnen. Het modem verspreid het wifi-signaal, zodat je draadloos het internet op kunt. Hoe verder je van het modem af bent, hoe minder sterk het wifi-signaal.
Je wifi-modem van Ziggo is een modem en draadloze router in één. Wil je het wifi-netwerk vergroten, dan kun je hier zelf een extra router op aansluiten. Zo heb je twee plekken met een wifi-signaal in huis.
Het glasvezel modem is ook uitgerust met een router: een modem/router in één, zodat je overal in huis draadloos internet hebt. Anders dan het kabel- en (A)DSL modem, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, omdat daar in veel gevallen de glasvezelaansluiting in de meeste huizen zit.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt. Voor een goede beveiliging moet hier WPA of WPA2 staan.
Zet je modem hoog en vrij
Die wil je zo min mogelijk storen. Dus zet je modem zichtbaar, hoog en vrij neer. Met zo min mogelijk afstand tot de plek waar jij wilt internetten. Onze monteurs geven aan dat dit bij de meeste mensen dè oplossing is om de wifi in huis te verbeteren.
Waarom moet ik de wifi op mijn smartphone altijd aan laten? Als je de wifi ingeschakeld laat, kan je telefoon zijn positie bepalen op basis van de wifi-netwerken die het in je omgeving detecteert. Het is dus noodzakelijk dat je de wifi aan laat, zelfs als je op dat moment niet met een wifi-netwerk verbonden bent.
Nieuwere routers hebben meestal naast de 2,4GHz-frequentieband ook de beschikking over de 5GHz-frequentieband. Dat heeft zo zijn voordelen: 5GHz heeft veel minder last van storingen door andere apparaten en maakt hogere internetsnelheden (dus snellere wifi) mogelijk.
Gebruik altijd CAT5e internetkabels. Deze zijn van hoge kwaliteit en geschikt voor ons Gigabit netwerk.
Wil jij een rechtstreekse verbinding van de wandcontactdoos naar het modem, dan kun je gebruik maken van een coax kabel met een vrouwelijke IEC connector en een mannelijke F connector. De vrouwelijk IEC connector past in de contactdoos en de mannelijke F connector is geschikt voor het modem.
In je huis komt ergens het signaal voor kabel, dsl of glasvezel binnen. Dit noemen we het aansluitpunt. De provider zorgt voor de bekabeling tot dit aansluitpunt en is daar ook verantwoordelijk voor. Voor de bekabeling in huis ben je natuurlijk wel zelf verantwoordelijk.