Op verschillende momenten in de evolutie en in zowel Afrika als Azië passen cobra's hun gif aan en beginnen ze gif in de ogen van vijanden te spugen.
Giftige slangen hebben giftanden om hun gif over te brengen. Binnen de gifslangen zijn er twee groepen: soorten met giftanden achterin de bek en soorten met giftanden voorin de bek. Er is een groot verschil in de vorm van de tanden van beide groepen.
Wat doet een koningscobra met zijn gif? Wanneer de koningscobra zich bedreigd voelt, neemt hij een dreighouding aan: hij klapt de ribben naast zijn kop uit en zwaait heen en weer. Die dreighouding neemt hij aan om vijanden, zoals mangoesten en roofvogels, te waarschuwen en angst aan te jagen.
De koningscobra komt voor in delen van Zuidoost-Azië en leeft in de landen Bangladesh, Bhutan, Cambodja, Filipijnen, Hongkong, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Singapore, Thailand en Vietnam.
Cobra is de algemene naam van verschillende langgerekte slangen, waarvan de meeste tot het geslacht Naja behoren. Naja's zijn de meest voorkomende en de meest algemeen erkende als "echte" cobra's. Verschillende soorten komen voor in regio's in Afrika, Zuidwest-Azië , Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië.
De adder is de enige giftige, wilde slang in Nederland. Als ze in een prooi bijt, bijvoorbeeld een muis, spuit ze gif met haar tanden in. Als het een grote prooi is, laat de adder haar prooi weer los. Daarna volgt de adder de geur van haar prooi, tot de prooi sterft door het gif.
De maximumhoeveelheid flashkruit per ontploffing van siervuurwerk in Nederland is 4 gram, terwijl de zwaarste Cobra (Cobra 8) 100 gram van dit kruit bevat. Sommige Nederlandse media trekken de vergelijking tussen cobra's en een handgranaat. Cobra's zijn gemaakt voor een zo hard mogelijke knal.
“Cobra's zijn nagenoeg de enige slangensoorten ter wereld die gif kunnen spuwen,” zegt Vonk. “Daarmee gebruiken ze het gif overduidelijk als verdediging.” Het gif van andere slangensoorten is uitsluitend geëvolueerd met als doel prooien snel te kunnen doden.
Cobra's worden ondanks hun giftigheid door verschillende dieren gegeten. Belangrijke vijanden zijn mangoesten, zoals de Egyptische ichneumon en de Indische ichneumon.
Hagedissen en knaagdieren: ze maken geen schijn van kans als ze zijn gebeten door deze grote gifslang. Via zijn holle tanden injecteert hij superkrachtig gif in zijn slachtoffers. Dat gif verstoort hun zenuwen, waarna de ademhaling stopt. Wie gebeten is, legt binnen een paar minuten het loodje.
De netpython (Malayopython reticulatus) is de duurste slang die je kunt bezitten. De netpython is misschien niet de meest praktische slang om als huisdier te houden, maar technisch gezien kun je deze enorme reptielen bezitten, je hebt alleen veel ruimte nodig. De dieren worden tot 9 meter lang! Ze zijn ook erg zwaar.
Probeer het dier niet te vangen. Blijf op meer dan 1 meter afstand van het dier. Sta je onverhoopt binnen de veilige afstand tot de slang blijf dan stil staan en geef de slang zelf de kans om weg te kruipen. Verjaag het dier niet maar blijf het op ruime afstand volgen.
Het antwoord ligt in de chemische samenstelling van het gif. Met andere soorten giffen, zoals die van een pijlgifkikker, let je best wel op. Professor Kim Roelants legt uit waarom.
Ratelslangen kunnen het gif dat ze toedienen doseren, een prooi krijgt meestal de volle laag, maar als de slang uit verdediging bijt, wordt vaak een beetje gif geïnjecteerd omdat hij anders zonder gif komt te zitten en kwetsbaarder is.
Ze bijten een mens alleen als ze zich bedreigd voelen en spuiten dan in een schrikreactie hun gif in de huid. Er zijn maar enkele slangen echt heel gevaarlijk voor de mens: bijvoorbeeld de Afrikaanse cobra, mamba, reuzenadder, de Aziatische cobra en kraits en de Amerikaanse koraal- en ratelslang.
Ongeveer 70 tot 80% van alle slangensoorten is giftig, maar de meeste hiervan zijn ongevaarlijk voor de mens. De overige slangensoorten zijn echte wurgslangen, die hun prooi doden door wurging.
De beet van de anaconda is niet giftig, maar dat maakt het beest niet minder gevaarlijk. Zijn scherpe tanden gebruikt hij om zijn prooi vast te houden in zijn bek. Intussen wikkelt hij zijn lange lijf rond zijn prooi en wurgt of plet op die manier zijn slachtoffer. Nadien slokt hij zijn prooi in één geheel op.
Deze wurgslang is niet giftig maar kan, als hij zich bedreigd voelt, wel degelijk bijten. Tijdens het vervellen zijn boa's eerder geneigd om te bijten omdat ze dan kwetsbaar zijn, en doordat de huid voor hun ogen verdikt en ondoorzichtig wordt, kunnen ze dan niet zien.
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp'er of vrijwilliger.
Wie tot 10 kilo van de lichtste categorie professioneel vuurwerk bezit kan een geldboete krijgen van 400 euro. Volwassen kunnen een taakstraf krijgen van 20 uur. Minderjarigen krijgen een taakstraf van 40 uur. Cobra's vallen in de zwaarste categorie vuurwerk (F4).
“Het is niet getest of gekeurd", waarschuwde de politie al eerder. "Het kan sneller of onverwacht afgaan, waardoor mensen niet op tijd weg kunnen komen. Of het bevat flitskruit, dat zorgt dat de explosie veel harder kan zijn.” De politie neemt regelmatig illegaal vuurwerk in beslag.
Verder hebben adders een driehoekige kop, verticale pupillen en zijn ze vrij gedrongen. Volwassen adders zijn ongeveer 60 centrimer lang. De adder is de enige slang in Nederland die giftig is.
Twee van de dieren die Hortus te zien zijn, hebben hun eigenaar het ziekenhuis in gebeten. De Nederlandse adder mag dan meevallen, maar in Europa zijn wel degelijk echt gevaarlijke slangen te vinden. De zandadder die in de Balkan woont, is de giftigste soort van het continent.
Sinds 1885 zijn ruim 220 adderbeten geregistreerd en uit aanvullend onderzoek is gebleken dat er dertien dodelijk waren (RAVON 57). Een adderbeet verloopt voor mensen dus zelden dodelijk, maar een beet is niet zonder risico's. Medische hulp moet dus altijd ingeroepen worden.