In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.
Mensen met een Nederlands-Caribische, Somalische of Marokkaanse herkomst zijn relatief vaak verdacht van een misdrijf: 3,0 tot 3,2 procent. Dit is 55 tot 60 procent minder vaak dan in 2005. Onder mensen met een herkomst buiten Europa nam het aandeel verdachten met ruim 60 procent af.
In de internationale criminologie is het wijdverspreid dat de oververtegenwoordiging van etnische minderheden in misdaadcijfers niet te wijten is aan culturele achtergrond: “Ze belanden in de criminaliteit omdat ze opgroeien in armoede en in wijken waar crimineel gedrag wordt gestimuleerd.
Bron basisgegevens: CBS. Illegalen Het aantal illegale inwoners uit Marokko wordt door het CBS (2005) geschat op 11.900-23.800 in 2001, vier tot acht procent van de totale Marokkaanse bevolking in heel Nederland, met een concentratie in de vier grote steden (tabel 2.2).
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Marokko is na Egypte en Algerije het volkrijkste land in de Arabische wereld. Behalve de 36 miljoen Marokkanen in Marokko zijn er grote groepen mensen van Marokkaanse komaf in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België en Israël.
Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich hier niet thuis. Ze zijn somber over hun kansen en ervaren vaker discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Sinds het actieplan zijn volgens de nieuwste cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid 125 Marokkanen teruggekeerd. Van hen gingen er 83 vrijwillig en 42 gedwongen. Voor de 26 Marokkanen die geen reisdocumenten meer hadden, gaf Marokko een laissez-passer af.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
Hoe noemen we inwoners van Nederland met een Marokkaanse migratieachtergrond? Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond worden in de media zowel 'Marokkaanse Nederlander' als 'Nederlandse Marokkaan' genoemd.
Met de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is de plaats voor meestgezochte crimineel ter wereld weer vrijgekomen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 2,4 procent van de Nederlanders met een migratieachtergrond wel eens verdacht is van een misdrijf. Bij inwoners met een Nederlandse achtergrond is dat maar 0,7 procent.
Onder de grootste groepen jongeren met een migratieachtergrond is in 2022 het aantal verdachten nog steeds het hoogst onder jongeren met een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond (45,50 per 1.000 jongeren) en met 17,7 per 1.000 het laagst onder jongeren met een Turkse migratieachtergrond (Centraal Bureau voor ...
1. Klaas Bruinsma. Bruinsma was de eerste echte drugsbaron van Nederland. Eind jaren tachtig was hij zelfs de grootste drugsbaron van Europa.
Willem Holleeder (De neus)
Grote kans dat deze naam je bekend voorkomt, want Holleeder wordt ook wel de bekendste crimineel van Nederland genoemd. De bijnaam van deze crimineel is ''de Neus'' en heeft meegewerkt aan de ''Heineken ontvoering''.
Criminaliteit. Marokko heeft een vrij laag criminaliteitscijfer. Toch dient u, net zoals in alle toeristische bestemmingen, waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit zoals diefstal van handtassen, portefeuilles, uurwerken, juwelen, gsm…
Kwart Marokkaanse-Nederlandse stellen scheidt
Jaarlijks scheiden er tussen de 500 en 700 Marokkaans-Nederlandse stellen.
Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
levensverwachting: gemiddeld 77,3 jaar (mannen: 74,2 jaar, vrouwen: 80,5 jaar)
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Grote werkloosheid, corruptie en hoge huren. Jonge Marokkanen ontvluchten een hopeloze situatie in hun thuisland. In Europa maken ze nauwelijks kans. Tegen beter weten in verlaten ze toch hun land.