Heel soms wordt Nederland ook opgeschrikt door een beving. Tussen Limburg en het Ruhrgebied ligt namelijk een kleine breuklijn. De zwaarste aardbeving in Nederland was op 13 april 1992 en had een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, het epicentrum lag in Roermond. Er vielen geen dodelijke slachtoffers.
Voor de zwaarste aardbeving in de Nederlandse geschiedenis moeten we naar de andere kant van het land. In 1992 ontstaat er in de buurt van Roermond een beving met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter, op 15 kilometer onder de grond.
Natuurlijke aardbevingen in Nederland hebben meestal een sterkte van 2 tot 4 op de schaal van Richter. Maar er zijn uitzonderingen. De zwaarst gemeten aardbeving tot nu toe is de aardbeving in Roermond op 13 april 1992. Het epicentrum lag enkele kilometers ten zuidwesten van Roermond.
De heftigste aardbeving ooit gemeten vond plaats op 22 mei 1960 in Chili en had een magnitude van 9,5. Het epicentrum lag in de buurt van het dorp Lumaco, ongeveer 560 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.
De meeste natuurlijke aardbevingen komen voor in het zuiden van Nederland.
Van de 69 geïnduceerde bevingen in het Groningen-gasveld hadden 16 een groter magnitude dan 1,5 op de schaal van Richter. Op 14 juli vond de krachtigste aardbeving van 2020 plaats bij Loppersum. Deze had een magnitude van 2,7 op de schaal van Richter.
1556: Shaanxi, China
De meest dodelijke aardbeving ooit is wellicht ook de minst bekende, aangezien ze bijna 450 jaar geleden gebeurde. Bij de aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de Chinese provincie Shaanxi kwamen zo'n 830.000 mensen om.
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami's) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand.
Schade en slachtoffers
Een groot gedeelte daarvan, zo'n 1.200, stond in de stad Antakya in de provincie Hatay. 18 dagen na de beving waren er meer dan 50.000 overleden personen gemeld, waarvan ongeveer 6000 in Syrië en ongeveer 44.000 in Turkije, daarmee is het de dodelijkste ramp in de geschiedenis van Turkije.
Nederland heeft relatief milde aardbevingen. Dat komt doordat ons land niet bij de rand van een tektonische plaat ligt. Toch komen er ook af en toe aardbevingen voor die voelbaar zijn. Vooral in Limburg vanwege haar ligging op een geografische breuklijn.
Maar hoe kan het eigenlijk dat er op deze diepte nog aardbevingen kunnen optreden? De aardbeving van 24 mei 2013, 609 kilometer onder de Zee van Ochotsk, was de hevigste diepe aardbeving ooit gemeten. Dat blijkt uit analyses aan de seismische golven die bij de beving ontstonden.
Aantal aardbevingen in Nederland door gaswinning
In 2022 heeft het KNMI in totaal vijf aardbevingen gemeten bij kleine gasvelden. Twee hiervan, waaronder één met een magnitude van 1,7 op de schaal van Richter de zwaarste buiten het Groningen-gasveld, vonden plaats in het Kommerzijl-gasveld in de provincie Groningen.
De eerste aardbeving in Nederland is waargenomen op 26 juni 1904. Dit was waarschijnlijk een naschok van een aardbeving bij Kamchatka, tussen Siberie en Alaska.
In Nederland waren er in 2021 in totaal 95 aardbevingen: 75 geïnduceerd (door gaswinning) en 20 tektonische (natuurlijke) aardbevingen.
De belangrijkste aardbevingszone ligt rondom de Grote Oceaan. Deze zone heet de Circum-Pacifische gordel, of wat poëtischer 'ring van vuur'. Hier liggen onder andere de Filipijnen, Japan, Alaska, Californië, Mexico, Peru en Chili aan. Deze landen worden regelmatig door catastrofale aardbevingen getroffen.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw.
Qatar, Malta en Saoedi-Arabië zijn dan weer het veiligst. Aan de hand van verschillende criteria berekenen de Verenigde Naties elk jaar welke landen het kwetsbaarst zijn voor natuurrampen.
Archeologen hebben bewijs gevonden van de grootste aardbeving die de mens ooit heeft meegemaakt. De aardbeving met een magnitude van 9.5 veroorzaakte een tsunami van maar liefst 8.000 kilometer en zorgde ervoor dat de mens zo'n duizend jaar lang geen voet meer in de buurt zette van de kustlijnen.
Wist je dat er elk jaar zo'n drie miljoen aardbevingen plaatsvinden? Dat is meer dan achtduizend elke dag! Verreweg de meeste aardbevingen zijn zo licht dat je er niets van merkt.
Het was 16 augustus 2012 10 jaar geleden dat de zwaarste aardbeving ooit werd gemeten in Groningen, een aardbeving van 3,6 magnitude op de schaal van Richter in Huizinge. De beving bij Wirdum had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Dit wordt bepaald met seismometers.
Toerisme. Het is niet duidelijk hoelang de uitbarsting nog gaat duren. De langste uitbarsting op La Palma vond plaats in 1585 en duurde 84 dagen, de kortste was in 1971 en duurde 24 dagen.
Volgens Läslo Evers, seismoloog van het KNMI, kan niemand precies voorspellen waar en wanneer er een aardbeving zal plaatsvinden, al helemaal niet op basis van de sterren: "Op aarde hebben we te maken met platentektoniek: aardplaten schuiven ten opzichte van elkaar, daarbij wordt spanning opgebouwd.
Een aardbeving duurt vaak maar enkele seconden, maar de impact kan enorm zijn. Als toch gebeurt, is het beter om goed voorbereid te zijn. Lees hieronder de tips bij een aardbeving.