Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
Marans kippen zijn bijzonder populair door hun donkerbruine eieren. Ze worden daarom ook 'bruinleggers' genoemd. De kleuren van de eieren verschillen van een donkere chocoladekleur tot kastanjebruin tot roestrood.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
"Hoewel het er niet mooi uit ziet, kan je een ei met een blauwe kleur gerust nog opeten."
Alles in deze kip is zwart; de organen, botten, huid, snavel, tong, lellen, kam en bevedering. Alles, behalve de eieren, die zijn crèmekleurig. In tegenstelling tot wat soms wordt verteld, zijn er geen kippenrassen in de wereld die zwarte eieren leggen.
Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei.
Bosdieren
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen. Het is wal te zien aan de oorlellen van de kip. Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en met witte een wit ei. Voeding kan wel de smaak van het ei beïnvloeden.
Het programma Keuringsdienst van Waarde heeft enkele jaren geleden aandacht besteed aan het verschil tussen bruine en witte eieren: "De kleur van de kip heeft niets te maken met de kleur van het ei. Oftewel: het is niet zo dat bruine kippen bruine eieren leggen en witte kippen witte."
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Waarom leggen de kippen blauwe of groene eieren? De reden dat de kippen blauwe tot groene eieren leggen, ligt aan een gen genaamd Oöcyaan. Afgekort noemen we dat gen O. Dit gen is de oorzaak, dat de groene galkleurstof in de schalen en schaalvliezen van de eieren terecht komt.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Het verschil tussen witte en bruine eieren
Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren. Maar waar ligt dat aan? Bruine eieren zijn meestal iets groter. De kip heeft daardoor meer voer nodig en daar gaat dus meer geld in zitten.
' Op de tentoonstelling kan je ook de duurste kip ter wereld zien. De Seramakip is een kip die niet groter is dan een drankblikje. Het ras kreeg die naam omwille van de hoge prijs die je ervoor moet neertellen. Een kip kan bijna honderd euro kosten.
Biokippen zijn, samen met alle vrije uitloop kippen, de geluksvogels die overdag vrij naar buiten mogen. Het vlees van kippen die vrij naar buiten mogen, is malser en sappiger, daar was datzelfde smaakpanel het over eens na een blinde smaaktest.
De Sussex is een rustig dier, uitzonderingen daargelaten, is met uitstekende vlees- en legkwaliteiten. Volgens insiders mag je op 150 tot 200 eieren per jaar rekenen met een gemiddeld gewicht van 60 gram.
Ei met groenblauwe waas
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
De gele of oranje kleur van de dooier is afhankelijk van de hoeveelheid bètacaroteen in de voeding van de kip. Dit is een natuurlijke kleurstof die van nature aanwezig is in groenten zoals maïs en wortels. Heb je dus een donkeroranje dooier te pakken? Dan heeft de kip mogelijk veel maïs gegeten.
Het Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras, legt typische blauw-groene eieren waarvan soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren. De prijs is dan ook vaak een stuk hoger.