Op basis van de bestaande wettelijke minimummaten, moet snoekbaars kleiner dan 42 cm ook terug. Je mag dus nu per dag niet meer dan 2 snoekbaarzen van 42 tot 70 cm in je bezit hebben.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op.
2. maximaal 20 dode ondermaatse baarzen in bezit mag hebben en te vervoeren, voor zover aannemelijk is dat deze als aasvis worden gebruikt. Let op: op grond van voorwaarde 12 in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren mogen er van deze 20 baarzen maar 10 groter dan 15 cm.
In de Wet Natuurbescherming is een aantal vissoorten opgenomen waarop je niet mag vissen. Het betreft de volgende soorten: gestippelde alver, beekprik, bittervoorn, elrits, houting, grote modderkruiper, Kleine modderkruiper, beekdonderpad en Atlantische steur.
Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks. Hebt u bijvoorbeeld al 3 snoekbaarzen en 1 blankvoorn gevangen, dan mag u nog maximaal 1 paling in bezit houden. Let op: u mag enkel dode vissen bijhouden en vervoeren. Alleen paling mag u wel levend in bezit houden en vervoeren.
Desondanks blijft een magere vis erg gezond en is het een prima afwisseling als je regelmatig vette vis eet. Snoekbaars zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine B5, B12 en vitamine E, kalium en fosfor.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
U mag maximaal 2 zeebaarzen per dag meenemen. De zeebaars die u meeneemt is minimaal 42 cm. Zeebaars die gevangen is in een recreatief staand want mag u niet meenemen. In februari en maart 2023 is het verboden om zeebaars te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af. Grote kans dat de snoekbaars zich gedurende de vis dag naar dieper water heeft laten afzakken. Dit geldt ook voor kanalen en vaarten.
Bij een warm voorjaar zijn de snoekbaarzen eind mei al van de nesten weg en soms ook al diep te vangen maar zeker ook steeds op het appèl aan de sluizen naar zout of brak water. In juli en augustus gaat de snoekbaars zich verspreiden en verplaatsen in scholen.
Het verkopen van gevangen vis door sportvissers is namelijk niet toegestaan.
Bedreiging en bescherming
Door het toenemen van het doorzicht als gevolg van waterkwaliteitsmaatregelen lijkt het snoekbaarsbestand af te nemen. Doordat de soort een geliefde consumptievis is, vormen stroperij en overbevissing een bedreiging voor een natuurlijke leeftijdsopbouw.
Het beste antwoord. Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg.
Hoewel de snoekbaars 120 centimeter kan worden, is een snoekbaars van 80 centimeter al aanzienlijk groot. De snoekbaars is een vis van het open water en leeft voornamelijk in diep water.
Van honing mag u maximaal 2 kilo meenemen. Vis of visproducten mogen ook, maar maximaal 20 kilo.
Vis meenemen
Vissen mogen (buiten de eventueel voor die soort geldende gesloten periode) en als zij groter zijn dan de eventueel voor die soort geldende minimummaat, worden behouden tenzij de schriftelijke toestemming (vergunning) het meenemen van vis verbiedt of beperkt.
In de visserijzone, de kustwateren en het zeegebied heb je voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Al vis je vanaf de kant, ga je snoekbaars vinden op plekken waar het direct voor de kant al diep is, laten we zeggen meer dan 2.5 meter. Ook plekken waar dicht bij de kant een talud (waar het snel van diep naar ondiep loopt) is, zit vaak snoekbaars.
Om grote snoekbaars te vangen gebruiken ze een bijhengel, met hele grote shads (bijvoorbeeld de Spro Mega Shad), met een loodkop van 25 tot 45 gram. Deze wordt 20 tot 30 centimeter boven de bodem aan de mogelijke grote snoekbaars aangeboden. Daarnaast vissen ze met een handhengel om te verticalen.
Dood aas snoekbaars vissen met de pen
Dit werkt het beste als we de aasvis of het stukje vis een centimeter of 10 a 20 boven de bodem laten zweven. Als je de dobber om de paar minuten zo nu en dan een rukje geeft, dan beweegt de aasvis mee en dat kan de snoekbaars aantrekken.
De oudere snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen.
De jonge snoekbaars eet kleine beestjes zoals watervlooien, terwijl volwassen snoekbaarzen voornamelijk overgaan op grotere prooien, zoals langwerpige vissen. De snoekbaars heeft een voorkeur voor diep water en heeft een hekel aan te veel licht, wat kan leiden tot sterfte onder jonge larven.