De bovenste verdieping van het huis is vaak de warmste plek tijdens de zomer. Het dak vangt dankzij zijn omvangrijke oppervlakte alle zonlicht op. Het kwik kan hierdoor op het dak sterk stijgen tot onverdraagzame temperaturen. Degelijke dakisolatie is daarom ten sterkste aanbevolen.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
De ideale temperatuur van uw woonkamer ligt gemiddeld tussen de 19 en 21 graden. Met uw ideale temperatuur in de woonkamer kunt u comfortabel werken of ontspannen zonder dat u duf wordt van een te hoge temperatuur of juist bibbert van de kou.
Wennen aan lagere temperaturen
Het werkt het beste dit in kleine stapjes te doen. Door de verwarming bijvoorbeeld niet in 1 keer 3 graden lager te zetten, maar in stappen, van steeds 1 graad. Volgens TNO-onderzoeker Boris Kingma went het lichaam na zo'n 10 dagen aan die nieuwe temperatuur.
Zet de thermostaat niet te laag
Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur. Bij minder koude omstandigheden adviseert MilieuCentraal 's nachts 15 graden aan te houden.
De verwarming op 17 graden kan helemaal geen kwaad en is met de huidige energieprijzen ook goed voor de portemonnee. Thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht legt uit waarom het gezond is om de verwarming wat lager te zetten.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer. Hoe warmer je het maakt, hoe duffer je wordt. Niet ideaal voor tijdens het werken, dus. De ideale temperatuur voor in de woonkamer ligt tussen de 20 en 21 graden Celsius.
19 graden lijkt zo de nieuwe norm te worden en dat is toch wat lager dan de 20 à 21 graden die nu op veel plaatsen gehanteerd wordt. "Het is een stapje terug", geeft thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt toe, "maar 19 graden is op zich een hele goede temperatuur".
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden. Beide komen je slaap niet ten goede.
De 'beste kamertemperatuur voor iedereen' bestaat niet, maar er zijn wel richtwaarden die je helpen om het thuis comfortabel te hebben. Een temperatuur die tussen 19 en 22 graden ligt, is de gulden middenweg.
Is slapen in een koude slaapkamer ongezond? Zolang je je comfortabel voelt, zijn er geen gezondheidsrisico's verbonden aan het slapen in een koudere kamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21°C. Houd er rekening mee dat een koude kamer niet betekent dat je het zelf koud moet hebben.
Als de binnentemperatuur meer dan 300 uur op of boven de 26,5 Celsius ligt kan sprake zijn van een C-gebrek volgens de huurprijzenwetgeving. De huur kan dan worden verlaagd zolang de verhuurder niet voor een oplossing zorgt.
18 graden is de beste temperatuur
Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden.
Volgens TNO-onderzoeker Boris Kingma went het lichaam na zo'n 10 dagen aan die nieuwe temperatuur. Tegen de Volkskrant zegt hij daarover: “Dat heet habituatie. Als je gezond bent, ga je kou bij die temperatuur anders ervaren.