Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Het impregneren van voegen doe je om voegen waterdicht te maken. Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan.
Je kan de muur waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel breng je aan op de gevel. Hierdoor krijg je een soort doorzichtige laag waardoor de gevel waterdicht zal zijn. 5 Liter impregneermiddel heb je al vanaf 50 euro.
Veelal wordt een afwerking met tegels als waterdichte oplossing gezien. “Dat is een misvatting. De voegen tussen de tegels zijn namelijk niet waterdicht. Dus moet je zorgen voor een waterdichte ondergrond.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Je kan de ondergrond van natte ruimten beschermen door een waterdicht membraan aan te brengen onder de vloer- en wandtegels. Een goede oplossing is webersys coat, gecertificeerd volgens NEN EN 14891.
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Epoxy voegmiddel - ook wel 'kunsthars' genoemd - is een voegmateriaal dat als resultaat een harde voeg geeft. Het materiaal wordt in de voeg verwerkt, waarna deze hard wordt. Op deze manier wordt de ruimte tussen de tegels opgevuld.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Vochtproblemen ontstaan niet alleen bij oude huizen of huizen die niet goed onderhouden worden en een slechte ventilatie hebben. Ook tijdens het bouwen kan er water door de muur komen, ook wel bouwvocht genoemd. Een vochtige muur kan dus ook zeker ontstaan nieuwgebouwde of gerenoveerde huizen.
In veel gevallen wordt er gevoegd met brekerzand. Dit is een grover, scherper zand dan het gewone ophoogzand. Hierdoor krijgt de tegel stevigheid. Brekerzand is leverbaar in diverse kleuren.
Voegmiddel waterdicht en blijvend schoon
De speciale eigenschappen van dit voegmiddel zorgen ervoor dat je geen last meer hebt van schimmels, algen en bacteriën. Hierdoor is het product ideaal voor het voegen van de badkamer of de keuken. Het is voegmiddel is prettig te verwerken.
Niet metselen en voegen bij hevige regenval (tenzij het verse metselwerk niet beïnvloed wordt door de regenval). Bescherm vers voegwerk tegen hevige regenval. Plaats kantplanken omhoog na iedere dagproductie ter bescherming tegen spatwater. Gebruik en/of verwerk geen bevroren producten.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Waarom gebruikmaken van epoxy voegmiddel? Vergeleken met andere soorten voegmiddel, zoals cementgebonden voegmortel, heeft epoxy voegmiddel een hogere chemische weerstand. Dat maakt het middel ideaal om te gebruiken in veeleisende ruimtes. Bovendien verkleurd het materiaal niet en is het makkelijk schoon te maken.
De technische levensduur van voegwerk is gemiddeld 30 tot 50 jaar. Bij twijfel is het dus verstandig om de voegen door een expert te laten bekijken en zo nodig te laten vervangen.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Voegwerk in uw badkamer is om de zoveel tijd aan vervangen toe, de levensduur verschilt vanaf 7 jaar tot 15 jaar. De levensduur van uw voegwerk is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de ondergrond, manier van aanbrengen en het onderhoud.
Condensatie in de badkamer kun je het beste voorkomen door installatie van een ventilator of door een vorm van natuurlijke ventilatie toe te passen (raam openzetten, ventilatierooster in het raam aanbrengen). Is er sprake van schimmelvorming, dan kun je deze behandelen met een schimmeldodend middel.