U dient te wachten totdat de pleisters in zijn geheel vanzelf los laten. Dit zal na 7 tot 10 dagen na het aanbrengen van de pleisters het geval zijn.
Is de wond gehecht en droog? Dan is een verband niet nodig. Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is).
De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister. De hechtingen lossen niet vanzelf op.
Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden. Bij een orthopedische wond moeten de hechtpleisters 10 tot 12 dagen blijven zitten.
Aangezien een pleister slecht ventileert en in contact komt met lichaamswarmte, is het zaak om hem niet te lang te laten zitten. Anders kan het een broedplaats voor bacteriën worden. Vervang een pleister daarom altijd na uiterlijk een dag. (Tenzij uw arts anders adviseert.)
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Vaak in de combinatie een pleister op de wond leggen: iemands leed verzachten.
Een hechtpleister is een plakkende strip, vaak gemaakt van textiel, om wonden bijeen te brengen. Het verschil tussen een gewone pleister en een hechtpleister is dat een hechtpleister doorgaans alleen wordt gebruikt als er sprake is van een snee, met scherpe wondranden, die zo bij elkaar gebracht kunnen worden.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
Het is belangrijk de wond schoon te houden. U hoeft de wond niet te ontsmetten (desinfecteren). Smeer niets op een verse wond. Een wond heeft ongeveer 2 tot 3 weken nodig om goed te genezen.
Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar.
Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Hoe verwijder je hechtingen? Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Hechtingen en agrafen mogen alleen verwijderd worden door verzorgenden, BIG-geregistreerde verpleegkundigen en overige BIG-geregistreerde zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn voor deze handeling.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Een wond hechten in het ziekenhuis kost namelijk 405 euro, terwijl het bij de huisarts 30 tot 60 euro kost - en dit hoef je nog niet eens zelf te betalen omdat voor een bezoek aan de huisarts(enpost) een uitzondering geldt op het verplicht eigen risico.
Wanneer er sprake is van een goede hechting, wordt dat een veilige hechting genoemd. Kinderen die veilig gehecht zijn zoeken direct contact met of de nabijheid van degenen met wie ze een gehechtheidsrelatie hebben. Ze laten zich snel door hen geruststellen en durven van alles te onderzoeken en ontdekken.