Poets je tanden in ieder geval niet vaker dan 3 keer per dag. Wanneer je je tanden te vaak poetst kan je het glazuur of je tandvlees beschadigen. Dat komt omdat je met een schrobbende beweging poetst en wanneer dat te vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn.
Door uw tanden en tandvlees te poetsen houdt u ze schoon en gezond. U zou daarom denken dat u uw tanden niet vaak genoeg kunt poetsen. Dit is echter niet het geval, voor de meeste mensen is 2 keer per dag 2 minuten poetsen genoeg. Langer en vaker is vaak zelfs slecht voor uw gebit.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Daarom wordt aangeraden om na elke maaltijd minstens een uur te wachten voordat je je tanden poetst. Ook is het erg belangrijk om te poetsen voor het slapengaan, want 's nachts maak je minder speeksel aan. Als je dan dus zure bacteriën in je mond hebt, kunnen die ongestoord je tanden vernielen.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.
Krachtig flossen: Flossen met te veel druk kan wat tandvleesbloedingen veroorzaken. Probeer voorzichtig tussen de tanden te flossen om het optreden van bloedend tandvlees te helpen beperken.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Hoe lang moet je wachten met tandenpoetsen na het eten? Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren. Als je direct na het eten poetst, schrob je het verzwakte glazuur van je tanden.
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee.
Volgens tandartsen heeft fluoride daar ongeveer een uur de tijd voor nodig. Veel tandartsen adviseren daarom om na het tandenpoetsen niet te spoelen met veel water. Als je te goed spoelt, vergroot dit automatisch de kans op gaatjes.
Een goed gepoetst gebit ziet er niet noodzakelijk hagelwit uit. De tanden moeten wel glad zijn. Een plakverklikker helpt om te testen of je goed gepoetst hebt. Dat is een tablet of vloeistof met blauwe of rode kleurstof die de tandplak kleurt.
Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Tandplaque is de grootste boosdoener bij het ontstaan van tandbederf of tandvleesontsteking. Flossen helpt, maar de meeste mensen doen het niet goed. Flossen van tanden en kiezen, zoals veel mensen dat doen, verwijdert de tandplaque niet goed.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'. Tandglazuur is als een spiegel.
Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk bij het bestrijden van gele tanden. Minimaal 2 minuten tandenpoetsen is essentieel. Ook flossen is noodzakelijk. Laat daarnaast 1 tot 2 keer per jaar eventueel tandsteen verwijderen en de tanden polijsten door de tandarts.
We adviseren om na het poetsen niét na te spoelen met water. Gewoon de tandpasta uitspuwen is voldoende. Als je niet spoelt blijven de fluor, mineralen, fosfaten en calcium die in de tandpasta aanwezig zijn ter plaatse in de mond.
Water kan geen kwaad
En die zijn funest voor het tandglazuur. Na het tandenpoetsen moet je dus eigenlijk niks anders drinken dan water. Water kan nooit kwaad voor je gebit.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. De meeste mondspoelmiddelen bevatten schadelijke stoffen, zoals: Alcohol.