Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Andere klassiekers zijn 'ezeltje prik', eierlopen, spijkerpoepen, blikgooien, zaklopen, sjoelen en stelten lopen. De stoelendans wordt als een typisch Nederlands spel gezien, maar wordt ook elders op de wereld beoefend. De oorsprong van de stoelendans zou uit het Midden-Oosten komen.
De Nederlanders zijn eerlijk met kritiek. Soms zullen Amerikanen net doen alsof om een doel te bereiken, maar in het algemeen zijn de complimenten gemeend. De Nederlanders daar in tegen zullen eerlijk zijn om je te vertellen wat je fout hebt gedaan of zal moeten verbeteren.
Maar wat is de reputatie van Nederlandse vakantiegangers? Houd je vast. De Italianen over ons: 'Barbaren' "De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft”, zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome.
Frankrijk. In Frankrijk staat de Nederlandse toerist zelfs bekend als ongemanierde holbewoner, vertelt correspondent Frank Renout: "Nederlanders zijn onbeschoft en onbeholpen, vinden de Fransen. Ze bestellen meteen het goedkoopste en het snelste."
Wat zijn enkele van de overeenkomsten? Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Belangrijke kenmerken voor wat volgens de ondervraagden 'typisch Nederlands' is, is onze taal en zijn symbolen en tradities. Onder dit laatste vallen de Nederlandse vlag, fietsen en nationale feest- en herdenkingsdagen als Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, pakjesavond en de Elfstedentocht.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
De Nederlandse cultuur is door de eeuwen heen opgebouwd uit zeer vele exotische invloeden. Eigenlijk bestaat er geen Nederlandse cultuur. Zij is per definitie multicultureel. In de 17e en 18e eeuw kwamen grote groepen Hugenoten naar Nederland.
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
Het merendeel van de Turkse immigranten woont in die gebieden waar in de jaren '60 en '70 arbeidsintensieve industrie geconcentreerd was, namelijk: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de steden in Twente en Midden- Brabant.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Klompen komen niet uit Nederland, maar uit Frankrijk
Van hout kun je schoeisel maken, dat hebben niet alleen Nederlanders bedacht. De klomp is het type uitvinding dat niet één oorsprong heeft, omdat het zo voor de hand ligt, al zijn er sporen die naar Noord-Frankrijk wijzen.
Hollandse Stroopwafels
Iets te eten is altijd populair, en stroopwafels zijn wereldwijd populair. Recent zijn er zelfs stroopwafel fabrieken geopend buiten Nederland. Wat al laat zien dat deze grote zoete koeken wereldwijd in de smaak vallen. Van stroopwafels in blik, tot typische toefzakjes met lekkere koeken.
Drop wordt gezien als 'typisch Nederlands', als een kenmerkende vorm voor Nederlandse identiteit. Maar waarom? Drop wordt ook elders gegeten, en de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, waarvan de wortels het zwarte snoepje zijn kenmerkende smaak geven, is geen inheemse plant in Noordwest-Europa.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten.
Nederlanders (Nederlander, het Nederlandse volk) zijn de inwoners van Nederland. Zij zijn een Europees volk gaan vormen tussen 1579 en 1795, toen de Nederlandse staat ontstond.
Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft. Maar wie o wie komt er het dichtst in de buurt van deze doorsnee Nederlander? Dé gemiddelde Nederlandse man is 41 jaar oud, en heeft daarom al wat rimpels en is gemiddeld drie kilo te zwaar.