Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven. In dat geval word je meestal midden in de nacht wakker van de warmte.
Lichaamstemperatuur in de nacht
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
De meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn: Een warme omgeving. Het zou kunnen dat uw beddengoed te warm is, de kamertemperatuur te hoog is of dat u te warme nachtkleding draagt. Het zweet verdampt moeilijk in uw bed en daardoor blijven uw zweetklieren actief.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Dit komt door een plotselinge daling van je vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil haar warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren.
Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je koude rillingen hebt 's nachts.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan. Als je voeten onder het deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
Hersengolven. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het verschil erin zit hoe effectief mensen geluiden kunnen blokkeren tijdens hun slaap. Bij mensen die zonder problemen doorslapen bij geluiden blijken er meer hersengolven te zijn. Die hersengolven produceren snelle trillingen, die spoelen genoemd worden.
Hitte-uitputting
Hitte-uitputting treedt vaak op bij hoge temperaturen in combinatie met zware inspanning. De lichaamstemperatuur stijgt, maar is niet hoger dan 40 graden. Mogelijke symptomen: veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen en ernstige vermoeidheid.
Wanneer de temperatuur van je slaapkamer hoger ligt dan aangeraden (tussen de 16 en 21 graden) zul je zien dat je minder goed slaapt. Je kunt niet in slaap komen of je wordt om de haverklap wakker met zweet in je nek.
Is slapen in een koude slaapkamer ongezond? Zolang je je comfortabel voelt, zijn er geen gezondheidsrisico's verbonden aan het slapen in een koudere kamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21°C. Houd er rekening mee dat een koude kamer niet betekent dat je het zelf koud moet hebben.
De leeftijd waarop de overgang begint is tussen de 40 en 45 jaar. De overgang begint bij vrouwen meestal als ze tussen de 40 en 45 jaar oud zijn. Dat is dus al best snel. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt als je ongeveer 35 jaar oud bent.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Veel vrouwen hebben warmte-aanvallen (opvliegers) in de overgang. Probeer gezond te eten, veel te bewegen en genoeg te slapen. U voelt zich dan beter. Daardoor heeft u ook minder last van de opvliegers.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Een dun persoon kan het inderdaad sneller koud hebben. Hoe meer vetweefsel je hebt, hoe warmer je blijft. Vetweefsel werkt namelijk isolerend en er is minder ruimte om warmte te verliezen. Je ziet daarom vaak dat mensen met overgewicht warme voeten en handen hebben, omdat het lichaam de warmte kwijt wil.