De schorpioen is geen aparte diersoort, maar een groep waar heel veel verschillende soorten onder vallen. Sommige soorten worden niet veel groter dan één centimeter, maar er zijn ook schorpioenen die ongeveer twintig centimeter lang kunnen worden. Ook in kleur verschillen de soorten van elkaar.
De grootste schorpioen is de Gigantrometrus Swammerdami, die bijna 22 cm lang is. De kleur van bijna alle schorpioenen ligt tussen bruin en zwartachtig. Soms ook een beetje blauw.
De gevoelige Kreeft valt als een blok voor de kracht die de Schorpioen uitstraalt. Dit geeft ze namelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
“We kwamen erachter dat er bij schorpioenen een duidelijk verband is tussen giftigheid en de vorm van de scharen. Een schorpioen met lange, dunne scharen is meestal giftiger dan een schorpioen met grote, dikke scharen.
Schorpioen
Je hebt wel 1750 verschillende soorten, deze verschillen ook in de mate van gevaarlijkheid. Het zijn bijzondere dieren! Ze kunnen namelijk een jaar niks eten, 3 dagen hun adem inhouden en kunnen super goed tegen warmte én kou! Per jaar zijn er ongeveer 5000 doden door deze griezelige dieren.
Hoeveel kost een schorpioen? De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
Een schorpioen heeft een terrarium nodig met een lengte van driemaal zijn lichaamslengte en een breedte van tweemaal zijn lichaamslengte. Zorg dat de bak hoog is zodat hij niet bij de bovenkant kan, gladde wanden heeft en een deksel, zodat hij er niet uit kan klimmen.
In Nederland leven namelijk geen schorpioenen. In Zuid- en Zuidoost-Europa komen ze wel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan landen als Spanje en Italië. Ook daar zie je ze niet vaak, want schorpioenen zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen en in spleten.
Ze klappen hun staart naar voren en scheiden bliksemsnel een druppel gif uit hun gifklier af. Andere schorpioenen zien er met hun grote scharen wel afschrikwekkend uit, maar zijn minder gevaarlijk. Ze pakken hun prooi beet met hun scharen en dienen meestal geen verlammende steek toe.
Schorpioen-Ram
De Ram is te opdringerig en egocentrisch voor de Schorpioen en voelt de emoties van anderen niet snel aan. Dus laat snel lopen.
Maar over het algemeen heb je aan een Schorpioen een intens loyale, liefdevolle en charmante partner – mét een flinke lading sexappeal.
Leeuw met Schorpioen - Twee agressieve sterrenbeelden gaan meestal niet goed samen. Leeuw met Steenbok - Deze sterrenbeelden hechten waarde aan heel andere dingen. Dit kan voor problemen zorgen. Leeuw met Waterman - Deze sterrenbeelden hebben moeite om elkaar te begrijpen.
Schorpioenvliegen (Panorpidae) behoren tot de orde Mecoptera. Wereldwijd zijn er meer dan 500 soorten beschreven. Deze groep behoort tot de oudste insectenordes die een volledige gedaantewisseling doormaken. Er komen maar vijf soorten schorpioenvliegen voor in Nederland, waarvan vier van het geslacht Panorpa.
De Kleine marmerschorpioen of gewoon marmerschorpioen (Lychas marmoreus) is een soort schorpioen binnen het geslacht Lychas. De soort komt voor in Australië en kan gevonden worden onder stenen of planten. Hun lengte is ongeveer 30mm.
Schorpioenen. De schorpioen is familie van de spin, dus het is niet vreemd dat ook deze dieren meer dan twee ogen hebben. Aan de voorkant van hun kop vind je twee grotere ogen. Dan zijn er nog de vijf verschillende ogen aan beide zijkanten van hun lichaam.
Als men zich in gebied bevind waar schorpioenen leven, is het aan te raden in ieder geval 's avonds niet op blote voeten te lopen, je schoenen leeg te schudden voor je ze aantrekt en voorzichtig te zijn met het pakken van spullen waarbij je hand uit je directe gezichtsveld grijpt.
Schorpioenen zijn giftig, maar voor de verkoop worden de giftige delen verwijderd en kan je ze veilig eten. In Europa kom je soms producten tegen, waar een schorpioen in zit verwerkt, zoals een chocolaatje of de lolly met schorpioen.
Schorpioenen gloeien in ultraviolet licht om te controleren of het veilig genoeg is om naar buiten te gaan. De dieren produceren een fluorescerend pigment, dat naar verloop van tijd afneemt.
Hoewel schorpioenen uit waterdieren zijn geëvolueerd, hebben alle soorten het vermogen om in water te overleven verloren.
De beste manier om een schorpioen te verplaatsen is door een bakje over het dier te plaatsen en het deksel er onderdoor te schuiven. Een andere methode is de schorpioen oppakken met een lange pincet, pak de schorpioen dan bij het tweede staartsegment (vanaf het achterlijf).
De tityus serrulatus, de gele schorpioen, wordt gezien als de dodelijkste. Hij eet insecten zoals kakkerlakken en is aangepast aan het leven in riolen en afvalhopen in stedelijke gebieden. Het giftige dier heeft een lage stofwisseling en kan maanden overleven zonder te eten.
Met een marktprijs van ruim 9 miljoen euro per liter is schorpioenengif de duurste vloeistof die er is.
Een andere aanpassing aan de woestijn is dat schorpioenen heel zuinig zijn met hun energie. Als er weinig te eten is, doen ze het rustig aan. Zo kunnen ze wel een jaar zonder voedsel en water!
Schorpioenen hebben een zeer trage stofwisseling en kunnen jaren zonder eten doorgaan. Daarom zijn ze niet in staat actief te rennen of hun prooi na te jagen. Omdat ze ectothermen zijn, missen ze het vermogen om hun eigen warmte te produceren en zijn ze voor 100% afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.