De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met amfetamine, maar is minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.
Ritalin is een merknaam en niet zozeer de naam van het medicijn zelf. De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
Methylfenidaat (Ritalin, Medikinet, Equasym, Kinecteen, methylfenidaat retard, Concerta en dexmethylfenidaat) en dexamfetamine (Tentin, dexamfetamine retard Regenboog, Elvanse) behoren beide tot de stimulantia, en zijn de eerste keus medicijnen voor ADHD (Richtlijn ADHD bij volwassenen, NVvP 2015).
methylfenidaat hoort bij de groep amfetaminen.
Het grote verschil tussen speed en crystal meth is dat crystal meth een stuk sterker werkt. De gebruiker hoeft minder te nemen voor hetzelfde effect, de werking is sterker en de werking duurt langer. Speed werkt namelijk 4-8 uur en crystal meth 8-12 uur. Ook lijkt crystal meth schadelijker voor de hersenen dan speed.
Wanneer je teveel Ritalin gesnoven hebt, kun je last krijgen van hartkloppingen en hyperactiviteit. Ritalintabletten zijn niet verslavend, maar snuiven kan wel leiden tot verslaving.
Ritalin is de meest bekende merknaam en wordt in de praktijk gebruikt als algemene benaming voor medicijnen met methylfenidaat3. Het gebruik van methylfenidaat zonder voorschrift van een arts, bijvoorbeeld om concentratie te verhogen of om langer uit te kunnen gaan, brengt risico's met zich mee.
Ritalin is alleen verkrijgbaar op doktersrecept, maar lang niet iedereen met een aandachtsstoornis als ADHD of ADD slikt de pillen. Zo kunnen ze terechtkomen bij studenten en scholieren, die meestal zo'n 5 euro betalen voor een strip met vijf pillen.
Ritalin helpt ADHD-ers en ADD-ers die zich moeilijk kunnen concentreren. Het heeft een vergelijkbare werking op mensen zonder ADHD of ADD. Niet gek dat het zo geliefd is bij studenten wanneer de tentamens er aan komen. Ritalin is familie van amfetamine.
Als je ADHD hebt, brengt speedgebruik mogelijk extra risico's met zich mee. Speed ontregelt het dopaminesysteem wat voor ADHD'ers tot onverwachte, negatieve effecten kan leiden. Je kunt je angstig voelen en last krijgen van wisselende stemmingen.
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Pepverslaving. Een gevaar van regelmatig gebruik van pep en andere drugs is dat je eraan verslaafd kunt raken. Dit risico neemt toe wanneer je pep meer dan 1–2 keer per maand gebruikt. Je kunt dan psychisch verslaafd raken.
Aanbevolen dosering
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Voor de meeste mensen die het op doktersrecept gebruiken, werkt methylfenidaat niet verslavend. Je arts controleert regelmatig of je last hebt van bijwerkingen en of je tekenen van verslaving vertoont. Wanneer je methylfenidaat als drugs gebruikt zonder voorschrift is de kans op verslaving groter.
Gebruik van alcohol wordt tijdens de behandeling met Ritalin afgeraden.
Hartkloppingen, zelden versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Gebruik methylfenidaat niet als u een hartafwijking heeft. Daarom controleren sommige artsen dit regelmatig (bijvoorbeeld elk half jaar).
Ritalin valt onder de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet. Je mag dus alleen Ritalin kopen met een doktersrecept.
Maar het bezit of gebruik van methylfenidaat zonder recept is wel degelijk illegaal, waarschuwt IVM-gedragswetenschapper Hanneke Zwikker. Methylfenidaat staat namelijk op dezelfde lijst van de Opiumwet als drugs zoals cocaïne en xtc.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Een persoon met ADHD die aan sport doet en voor zijn ADHD methylfenidaat (Rilatine en Concerta) neemt, kan bij een dopingcontrole een sanctie krijgen (methylfenidaat is immers verboden binnen wedstrijdverband).
Combinatie: Hasj/wiet & ADHD-medicatie
Slaperigheid, als bijwerking van Ritalin, kan door blowen versterkt worden. Maar er kan ook een verergering van ADHD-symptomen optreden, zoals onrust. Het kan dus twee kanten op en van te voren is niet te voorspellen welke uitwerking het middel op iemand met ADHD heeft.
De effecten van ADHD-medicijnen lijken op de effecten van speed of cocaïne bij mensen zonder ADHD. De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten. Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat): de werking van de gewone tabletten begint na 1-2 uur. Dit houdt 3-6 uur aan. Tabletten met verlengde afgifte (Concerta en Kinecteen): de werking van tabletten met verlengde afgifte begint na 1-2 uur. Dit houdt ongeveer 12 uur aan.