Lebkuchen oftewel koek met speculaaskruiden die het meest lijkt op ontbijtkoek of speculaas, vind je in Duitsland in alle soorten en maten. In de supermarkt kun je kiezen uit veel verschillende koekjes, bijvoorbeeld met suiker- of chocoladeglazuur.
Alhoewel Nederlandse producten alom aanwezig zijn in Duitse supermarkten zul je er gegarandeerd bepaalde typisch Hollandse producten nauwelijks of niet aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk.
wintermaanden. Maar ook over de grens kent men deze heerlijkheden: Spekulatius in Duitsland en Oostenrijk, speculoos of spekolaus in België en Frankrijk, spikkelassies in Amerika.
Exportproducten waren vooral elektrische apparaten, toestellen voor telecommunicatie, groente en fruit. Belangrijkste importproducten uit Duitsland waren voertuigen voor wegvervoer, elektrische apparaten, machines, medicinale en farmaceutische producten.
In Duitsland wordt nog veel gebruik gemaakt van rogge. Deze graansoort wordt daar nog in bijna elke broodsoort gebruikt. Bijvoorbeeld in de Oberlander en het Schwarzwälderbrot, maar ook in een kaiserbroodje. In de broden zit vaak roggebloem verwerkt wat de korst dun en krokant maakt.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!)
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Steeds vaker genieten mensen buiten onze landsgrenzen van pepernoten. Zo hebben wij al enkele jaren winkels in Duitsland en België en verkopen enkele supermarkten het daar ook. Zeker in de grensgebieden kennen de Duitsers en Belgen onze lekkernij goed.
Duitsland heeft zo veel méér te bieden dan alleen geweldige auto's, knusse Biergartens en prachtige kastelen. Dit land in het hart van Europa heeft ook een hoge levensstandaard en metropool-achtige steden als Berlijn en München duiken regelmatig op in de top tien van 's werelds prettigste steden om in te wonen.
Alle kaas producten zijn goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Zo zijn er nog heel veel producten dus niet alleen kaas wat al raar genoeg is op dat wij toch de kaaskoppen zijn....
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
Duitse en Nederlandse boter
Roomboter is in de Duitse winkels doorgaans goedkoper dan in het zuivelland Nederland. Zo verkoopt Aldi Nord een pakje boter onder het eigen merk 'Milsani' voor € 1,39.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
Goedkope textiel winkels / Kleding
Kinder en baby kleding, maar ook volwassene kleding, beddengoed en accessoires kun je het best shoppen bij een filiaal van KIK, NKD, of Woolworth. Vergelijkbaar met de Zeeman en de Wibra.
Volgens Picnic kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 terwijl je er in Nederland 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Nederland 3,02 en in Duitsland 2,79. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 en in Nederland 5,22.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag.
In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Echte Duitse Brezel Brezen Pretzel of krakeling
Dit zijn mini broodjes in allerlei soorten en maten. Bier- of Käsestange, Kaisersemmel en het laugengebäck zoals de wereldberoemde Brezel, Brezen, Pretzel of krakeling! De Brezen is onze absolute favoriet. Met een beetje boter, kaas of worst heerlijk.
Brood werd betaalbaar voor iedereen: het was makkelijk en goedkoop. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie keer zoveel tarwebrood dan in het midden van die eeuw.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar. Misschien tikken de grote glazen ook extra aan, want wie in Duitsland een biertje bestelt, krijgt al snel een halve liter.