Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt
Voorkom vetluis en draai regelmatig een kookwas, op 90 of 95 graden. Natuurlijk zonder wasgoed. Als je het echt goed wilt aanpakken voeg je wel wat azijn, soda of een vaatwastablet toe. Doe dit één keer per maand.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Je doet dit met het programma 'trommel reinigen', wanneer de wasmachine dit heeft. Als deze optie niet aanwezig is, selecteer je het katoenprogramma op 90°C. Zorg ervoor dat de trommel leeg is en gebruik geen wasmiddel. Zodra de trommelreiniging klaar is, zet je de deur open.
Maak het zeepbakje schoon
Je kunt het laatje ook in de vaatwasser doen.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Stop een vaatwastablet in de wasmachine (en uiteraard je kledingstuk met de zweetvlekken) en start een wasprogramma zoals je normaal gesproken ook zou doen. Nadat het programma klaar is zal je zien dat de vlekken al veel minder zijn. Overigens werkt dit alleen bij vrij nieuwe vlekken of vlekken die niet zo erg zijn.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder.
Spray er wat azijn op of maak een pasta van wat bicarbonaat en water. Even laten inwerken en schoon wrijven. Wrijf de buitenkant van je machine schoon met een doek en wat regulier schoonmaakmiddel. Geef het zeepbakje een grondige beurt met wat azijn en een oude tandenborstel.
De meest voor de hand liggende oorzaak is dat het klepje van het bakje geblokkeerd wordt. Hier zit het tablet in. Wanneer het bakje niet goed opengaat, komt er onvoldoende water bij de tablet en lost deze dus ook niet goed op. Kijk dus of de sluiting goed werkt.
Oplossing. Kies een programma met een hoge temperatuur. Probeer een ander merk vaatwastabletten of een vaatwaspoeder. Controleer of er geen objecten aan de mand hangen die het open gaan van de zeepbak belemmeren, zoals een luchtverfrisser.
In vaatwastabletten zitten de volgende stoffen: Oppervlakteactieve stoffen: Oppervlakteactieve (wasactieve) stoffen weken het vuil van de vaat los en zorgen ervoor dat het vuil opgelost blijft in water. Enzymen: Enzymen zijn eiwitten.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Wat is vetluis? Vetluis is een verzamelnaam voor zeepresten en bacteriën die in de (deur)rubbers en het zeepbakje achterblijven. Het ontstaat doordat we tegenwoordig steeds meer op lage temperaturen wassen, of wanneer u teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor kan uw wasmachine en uw kleding muf gaan ruiken.
Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Een deel van deze vet- en zeepresten laat los tijdens het wassen op hogere temperaturen, waardoor ze zich in uw wasmachine verspreiden en dus over uw wasgoed.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen. Tip: gebruik liever niet de eco-stand van een wasmachine.
Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon. Dat is niet meteen een reden om maar op 40 graden te blijven wassen, want wanneer er geen vlekken op je kleding zitten, wordt het gewoon schoon op 30 graden. Zelfs een wasbeurt op 20 graden frist het dan lekker op.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger. Maar als je op een paar kleine dingen let, is er niets beter en zuiniger dan de mouwen opstropen en schrobben.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.