Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.
Plaats je handpalmen lichtjes over de ogen, zonder op je oog te drukken. De vingers van beide handen liggen op elkaar en rusten op het voorhoofd. Probeer je ogen in volledige duisternis te houden, laat geen licht door en adem een minuut diep in. Dit is een zeer ontspannende oefening.
Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende.
De cellen van de oogzenuw hebben hun basis in het netvlies en lange uitlopers naar de hersenen. Als ze op jonge leeftijd beschadigd raken, kunnen ze herstellen. Maar op latere leeftijd kan dat niet meer. De cellen verliezen dat herstelvermogen.
Vermoeide ogen is een andere term voor wat algemeen bekend staat als overbelaste ogen – wanneer de ogen pijnlijk, zwak of zwaar aanvoelen door intensief gebruik. Het is geen ziekte en vereist geen medische behandeling – maar het kan nooit kwaad om te weten hoe het kan worden voorkomen.
Een onderzoek uit Zweden laat zien dat mensen die kortdurend weinig slapen significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken hebben dan mensen die een goed slapen.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
Effecten van stress op je ogen
Tunnelvisie (letterlijk): je perifere zicht neemt af en je kan allen nog scherp zien wat recht voor je staat. Lichtgevoeligheid: licht doet veel sneller pijn aan je ogen. Stuiptrekkingen: de aangespannen spieren in en rond je ogen kunnen gaan stuiptrekken.
Oorzaak van vermoeide ogen
Je te lang naar een beeldscherm kijkt (zogenaamde computerogen). Je intens of lang achtereen leest. Je een bril met een verkeerde brilsterkte draagt. Je in een slecht verlichte omgeving werkt.
Veelvuldig wrijven kan het hoornvlies aanzienlijk dunner maken en de vorm veranderen. Bovendien is de huid rond je ogen kwetsbaar, waardoor wrijven op termijn voor bijkomende rimpels zorgt. Geen prettig vooruitzicht. Zeker als je make-up draagt, moet je uitkijken met wrijven.
De oorzaken van gevoeligheid voor licht
Heb je lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs? Dan bevat je oog minder pigment, waardoor je eerder last kunt hebben van fel licht. Mensen met donkerdere ogen hebben meer pigment, waardoor het kan zijn dat ze lichtstralen in hun oog beter kunnen verdragen.
Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ogen achteruit gaan. Hieronder valt onder andere een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcohol gebruik. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het gezond houden van je ogen.
Wat kan je arts doen? Je krijgt een vochtinbrengende ooggel of antibioticumzalf voorgeschreven die je vaak moet gebruiken om infecties, uitdroging en beschadiging te vermijden. Er kan een plastic kapje met tape over het oog worden aangebracht. 's Nachts kun je de ogen dichtplakken.
Slaap zorgt ervoor dat je ogen er fris en gezond uitzien (vooral als je oogdruppels gebruikt en niet slaapt met je lenzen in) Het kan helpen om leeftijdsgebonden oogziektes te voorkomen, zoals glaucoom. Slaap verbetert je immuunsysteem.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis en op het werk. Zorg voor voldoende licht bij het lezen van papier en een beeldscherm. Knipper regelmatig met uw ogen als ze erg droog zijn. Het is bekend dat mensen die achter een beeldscherm werken, minder met hun ogen knipperen.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Asthenope klachten zijn symptomen die kunnen ontstaan als de ogen overbelast worden. Vaak wegens lang werken achter een beeldscherm. De ogen kunnen vermoeid aanvoelen, pijn doen, droog zijn en er kan (voor)hoofdpijn ontstaan. U kunt ook last hebben van een slechte gezichtsscherpte of dubbel zicht.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
8.Drink veel water
De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.