Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder. Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
Hoeveel aankomen zwangerschap
Voor de meeste vrouwen is een gewichtstoename van zo'n 10 tot 14 kilo tijdens de zwangerschap gebruikelijk. Hoeveel je bijkomt, hangt voor een groot deel af van hoeveel je woog vóór je zwangerschap.
In het tweede trimester buik je uit. En flink. Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit in deze periode enorm, net als je baby en de placenta.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Het eerste trimester duurt ongeveer 13 weken. Je telt hierbij terug en begint nog voordat je zwanger bent geworden, namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus.
Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar je beweegt vaak ook minder. Het komt er op neer dat je ongeveer evenveel kunt eten als voor je zwangerschap. Heb je toch meer honger? Ga geen honger lijden, maar neem een extra boterham of een stuk fruit.
Deze zogenaamde food cravings zijn een signaal van je lichaam. Het betekent dat je nood hebt aan extra eiwitten, calcium of andere voedingsstoffen. Je baby spreekt immers je reserves aan om zich te ontwikkelen. Geef dus gerust toe aan de verleiding.
Je hoeft niet 2 keer zoveel te eten
Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Het aankomen in spiermassa is sowieso gelimiteerd. Als beginnende mannelijke krachtsporter kun je wekelijks ongeveer 0,1 tot 0,25 kg spieren opbouwen. Voor vrouwen geldt ongeveer een maximum van 0,12 kilo per week.
Als je voor de zwangerschap ondergewicht had, maakt je lichaam nu extra vetreserves aan. Als je voor de zwangerschap overgewicht had, maakt je lichaam minder vet aan omdat je al een voorraadje hebt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol.
je baby in week 6 zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 3 millimeter groot en weegt minder dan 1 gram: zo groot als een sesamzaadje. Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar in week 6 van je zwangerschap krijgt het gezichtje van je baby reeds vorm.
Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten.
Het gemiddelde gewicht van de placenta na een normale zwangerschap van 40 weken bedraagt ca. 500 gr (zonder vliezen of navelstreng).
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen.
Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat. Als je vaak 's nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.
De meeste zwangeren zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Sommigen geven ook over. Er zijn ook mensen die niet misselijk zijn of alleen last hebben van speekselvorming. De klachten beginnen meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek.
We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap. Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen).
Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig. Dit zijn ongeveer twee bekers magere melk, één ijsje, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.
Cravings en aversies kunnen een vroeg zwangerschapssymptoom zijn in het eerste trimester en gaan gepaard met alle hormonale veranderingen in je lichaam. Bij de meeste vrouwen worden de cravings minder in het tweede trimester. Nadat je baby is geboren, behoren al deze cravings en aversies tot het verleden.
Als je zwanger bent kan je sommige dingen beter niet doen (don'ts tijdens de zwangerschap), zoals rood vlees eten en de kattenbak verschonen. Andere dingen zijn juist wel weer goed voor jou en je buikbaby (do's tijdens de zwangerschap), zoals het nemen van extra foliumzuur en lekker blijven bewegen.
In week tien is het hormoon HCG op zijn hoogst. Je kunt nu het meeste last hebben van zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en misselijkheid. Vaak nemen de klachten na het eerste trimester weer langzaam af.