De huidige smartphone heeft een batterij die na ongeveer 2 à 3 jaar zodanig verslechtert, dat je hem niet meer tot zijn oorspronkelijke capaciteit kunt opladen.
Verleng de levensduur ervan door het op de juiste manier op te laden. Als je een batterij goed beheerd kan die wel vijf jaar meegaan. Schakel bijvoorbeeld je mobiel uit als je hem oplaadt.
Open de app Instellingen op uw telefoon. Bij 'Batterij' kunt u zien hoeveel batterijlading er nog is en hoelang het ongeveer duurt voordat de batterij volledig is opgeladen.
De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat. Toch zijn er, hoe zuinig je ook op je toestel bent, verschillende factoren van invloed op de levensduur.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
“De iPhone 14 Pro Max (vanaf 1.354,22 euro) en Samsung Galaxy S23+ (vanaf 1.099 euro) en Samsung Galaxy S23 Ultra (vanaf 1.339 euro) zijn de smartphones die het langst blijven gaan op één acculading.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
De gemakkelijkste manier om te kijken of je batterij defect is door deze uit je toestel te halen. Je kunt dan vrijwel direct zien of de accu is opgezet. Als je toch twijfelt of de batterij is opgezet kun je het testen door de batterij te spinnen op een vlakke ondergrond.
Bij een iPhone kost een nieuwe accu je, afhankelijk van het model, ongeveer 55 tot 75 euro. Bij Samsung moet je ongeveer 70 euro neertellen. De prijzen kunnen ook variëren op basis van de werkuren die nodig zijn om je batterij te vervangen. Net zoals bij een reparatie moet je hiervoor vaak een afspraak maken.
Melders met 9 volt-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Net als bij iPhones zitten de batterijen van de meeste Android-telefoons ingebouwd. Hierdoor moet je eerst de behuizing openmaken. Je hebt hiervoor in ieder geval een kruiskop-, pentalobe- en plattekopschroevendraaier nodig. Ook is het handig om een pincet te hebben.
Volgens experts minimaal een keer per week. Zet je telefoon uit, wacht minimaal een minuut zodat hij ook echt uit is, en dan kun je hem weer opnieuw aanzetten. Als je je batterij zo lang mogelijk 'gezond' wilt houden, zou je deze ook hélemaal moeten laten leeglopen voor je hem weer oplaadt.