Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Het is dan bijvoorbeeld niet reëel om op doordeweeks dagen te switchen tussen twee huizen. In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen.
Vervangende toestemming van de rechter
Zoals gezegd, heeft de vertrekkende ouder in principe toestemming nodig van de andere ouder. Komt die toestemming er niet, dan kan de vertrekkende ouder vervangende toestemming vragen van de rechter. Een rechter geeft die toestemming niet zomaar.
Misverstand: kinderen mogen vanaf 12 jaar zelf beslissen
Dit heet het kinderverhoor. De rechter houdt vervolgens uiteraard rekening met de mening of wensen van het kind, maar dit betekent niet dat de rechter die mening ook steeds blindelings volgt en het kind dus via het kinderverhoor zelf mag bepalen.
Wanneer jullie kind of kinderen bij een van jullie in huis woont en jullie samen gezag hebben moet je de andere ouder op de hoogte stellen als je van plan bent te verhuizen. Uiteindelijk moet de andere ouder toestemming geven om te mogen verhuizen. Zelfs wanneer dit naar een stad of dorp in de buurt is.
Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
In de meeste gevallen is het antwoord: Ja! Dit klinkt niet logisch, want wie wil zijn kind dwingen om iets te doen wat hij/zij echt niet wil? Alle ouders hebben volgens de wet recht op omgang met hun kind. Je hebt als ouder ook de plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind.
Woonplaats en zorgregeling
Die regeling geeft aan wanneer het kind bij de ene of de andere ouder is. De woonplaats is iets anders: dat is het adres waar het kind ingeschreven staat in de gemeente. Ouders moeten hierin een keuze maken, omdat het kind maar op één adres ingeschreven kan staan.
De hoofdregel is dat ouders die tijdens het huwelijk kinderen krijgen gezamenlijk gezag over hun kinderen hebben. Sinds 1 januari 1998 behouden de ouders ook na de ontbinding van het huwelijk samen het ouderlijk gezag over de kinderen. Dit houdt in dat u samen alle belangrijke beslissingen over de kinderen moet nemen.
De verhuizing van uw ex-partner met de kinderen tegenhouden
Wanneer u er samen niet uitkomt en u vreest dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet, kunt u met behulp van een advocaat zelf een procedure starten bij de rechter. In die procedure verzoekt u de rechter vervolgens een verbod tot verhuizing op te leggen.
Als er twee ouders zijn, hebben beide ouders recht op kinderbijslag voor hetzelfde kind. Dit wordt samenloop genoemd. Slechts aan een van de ouders zal de kinderbijslag worden uitbetaald.
De populairste redenen om te verhuizen zijn als volgt; Huwelijk of samenwonen, groter wonen, dichterbij werk en scheidingen of een relatiebreuk. Zoals je leest zijn het over het algemeen allemaal leuke redenen om te gaan verhuizen, alleen scheidingen zijn natuurlijk helaas niet te voorkomen.
Kilometergrens leerlingenvervoer
Gemeenten stellen een minimale afstand tussen woning en de school vast. Meestal is dit 6 kilometer. Als de afstand van huis tot school kleiner is dan 6 kilometer, dan kan er waarschijnlijk geen gebruik gemaakt worden van leerlingenvervoer.
15% in geval van één dag per week, zoals bijvoorbeeld het geval is als één ouder de kinderen één weekend per twee weken ziet. 25% bij twee dagen zorg per week. 35% bij co-ouderschap (beiden minimaal 3 dagen per week de zorg)
Gek genoeg kent de wet kent de term co-ouderschap niet. Een rechter kan dus geen co-ouderschap opleggen. De term wordt alleen in de volksmond gebruikt als gescheiden ouders de zorg voor, en de opvoeding van hun kinderen ongeveer gelijkwaardig verdelen.
Indien u echter denkt dat dit wel van belang is en u van mening bent dat uw kind zich voldoende kan uiten tegenover de rechter, kunt u een gemotiveerd verzoek indienen bij de rechter om het kind toch te horen. Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen.
Minimale omgangsregeling
Wanneer er geen bijzonderheden zijn, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien. Je bent als ouder verplicht om het contact met de andere ouder te bevorderen.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Ouderverstoting is strafbaar volgens art. 279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Wat als ons kind niet naar de andere ouder wil? Volgens de wet hebben beide ouders recht op omgang met hun kinderen. Elke ouder heeft een plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Alleen als er zwaarwegende redenen zijn, kan een rechter de omgang van een ouder met het kind ontzeggen.
Meestal liggen de bedragen voor kinderalimentatie tussen € 100,- en € 500,- per kind per maand. Heeft u vragen over de berekening van alimentatie volgens het NIBUD? Neem dan contact op met de Echtscheidingswinkel via 0800 822 4433.
Vermogen telt mee
Met uw vermogen wordt bij het vaststellen van alimentatie wel degelijk rekening gehouden.