Een depressie kan geleidelijk ontstaan, maar ook min of meer acuut, soms zelfs binnen een dag. Zonder behandeling kan een depressie na enkele weken weer overgaan, maar soms ook vele maanden of zelfs jaren voortduren. Gemiddeld duurt een depressie, zonder behandeling, vier tot zes maanden.
Depressies verlopen vaak wisselend en onvoorspelbaar. De duur van depressieve episodes (de periode waarin zich depressieve symptomen voordoen) is per persoon verschillend. De helft van de depressieve episodes duurt korter dan drie maanden. Ongeveer 20% van de episodes duurt meer dan twee jaar.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Een normale dip die we allemaal wel eens hebben, gaat gewoon weer voorbij. Een depressie kan ook vanzelf weer voorbij gaan, maar vaak is het beter om hulp te zoeken. Gemiddeld duurt een depressie zo'n 8 maanden.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
vermoeidheid en verlies van energie; overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn; moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen; regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.
Ernstige depressie
meer kans op dementie en overlijden; meer angst; donkere gedachten en pogingen tot zelfdoding; verdere mentale achteruitgang.
Mensen met een depressie leven gemiddeld 7-11 jaar korter dan mensen zonder een depressie. Geschat wordt dat de helft van deze verhoogde sterfte is toe te schrijven aan de gevolgen van roken (1990-2005).
Het is belangrijk om weten dat de meeste mensen herstellen van een depressie. De helft van alle mensen met een depressie is hersteld na een drietal maanden, al dan niet met professionele hulp.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Je hebt schuldgevoelens en voelt je waardeloos en wanhopig; Je kunt je niet goed concentreren en bent besluiteloos; Je piekert veel; Je denkt regelmatig aan de dood of zelfdoding.
Of iemand kampt met een depressie is op een hersenscan niet vast te stellen. Dat concluderen onderzoekers van het academische ziekenhuis Amsterdam UMC.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Een zware depressie leidt in 1 op 15 gevallen tot zelfmoord. Hoe sneller men ingrijpt, hoe makkelijker een depressie te verhelpen valt. Een depressie leidt bovendien ook vaak tot middelenmisbruik (drugs, alcohol, benzo's…). Meer dan 50% van de depressieve personen vertoont een bijkomende angststoornis.
'Kunnen ze het niet genezen/Het ging toch goed met je medicatie? ' Depressie is een geestesziekte die levenslang kan duren. Ze kan dus ook levenslange therapie of medicatie vereisen.
Vermoeidheid en verlies aan energie. Gevoel van waardeloosheid of een sterk schuldgevoel. Concentratieproblemen: moeite met nadenken of het nemen van beslissingen. Terugkerende gedachten aan de dood of gedachten/fantasieën over zelfdoding.
Luister vooral en oordeel niet
Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe hij zich voelt (en het niet voor hem invult).
Naast gevoelens van somberheid kunnen ook gevoelens en gedachten van leegte, onmacht en minderwaardigheid een signaal zijn. U voelt zich bijvoorbeeld onzekerder dan voorheen en er is een toename van twijfels en besluiteloosheid. Emotionele onevenwichtigheid wordt ook wel gezien als een voorteken.
Depressie is je eigen schuld
Er wordt vaak gedacht dat depressie wijst op een gebrek aan wilskracht, dat het aanstellerij en zelfmedelijden is en daardoor je eigen schuld. Maar een depressie is niet je eigen schuld en wijst niet op aanstellerij. Een depressie overvalt je en is een ernstige aandoening.
Amerikaanse onderzoekers komen met goed nieuws voor artsen en mensen die lijden aan een depressie: Een bloedtest kan aantonen of patiënten gebaat zijn bij therapie.
Verschillende onderzoeken hebben een verband tussen depressie op latere leeftijd en een verhoogd risico op dementie aangetoond. Zo ook het onderzoek van Geerlings en haar onderzoeksgroep.
Een depressie brengt risico's met zich mee. Je kan slechter presteren op werk, voelt je lichamelijk slechter omdat je geen slaap kan vatten. En energie om sociaal te zijn heb je al helemaal niet. Lees meer over de risicofactoren bij (ernstige) depressies.