De vier basisemoties zijn Blij, Boos, Bang en Bedroefd. Daarnaast noemen we hier 'Body'. De term 'Body' gebruiken we hier voor alle lichamelijke emoties/gevoelens, die wij los van onze vier psychologische basisemoties kennen.
Vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw worden de basisemoties genoemd omdat er bij deze emoties sprake is van universele expressie. Ook mensen die blind zijn en dus nog nooit iemand anders hebben zien lachen vertonen dezelfde expressie!
Er zijn 4 basisemoties: blij, bang, boos, bedroefd. Alle andere emoties zijn hiervan afgeleid.
Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing.
Het verbreken van een liefdesrelatie, de dood van een geliefde of een algemeen gevoel van verdriet is de sterkste emotie voor mensen en duurt ongeveer 240 keer langer dan andere gevoelens - zoals schaamte, verrassing, nervositeit of verveling, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven.
In de psychologie worden 4 emoties genoemd waar alle gevoelens naar terug te herleiden zijn: Bang, Boos, Blij en Bedroefd, oftewel: Angst. Boosheid. Vreugde.
We onderscheiden grofweg vijf basisemoties, 5 B's: bang, boos, bedroefd, beschaamd en blij.
Gevoel is het voelend waarnemen van veranderingen in onze menselijke gevoelslaag in interactie met externe 'energiestromen'. Emotie is de (vaak sterkere) reactie in onze gevoelslaag op gedachten die wij geloven.
Vreugde (gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast) Verdriet (zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd)
Er zijn diverse positieve emoties te benoemen. Voor dit artikel volg ik de tien die Barbara Fredrickson onderscheidt: plezier, dankbaarheid, sereniteit, belangstelling, hoop, trots, geamuseerdheid, inspiratie, ontzag, liefde.
In Vermoeidheid als emotie stelt psychotherapeut Ronald Pino dat moeheid, hoewel ervaren als een lichamelijke toestand, toch veeleer een geestesgesteldheid is. Bij moeheid is er hetzelfde aan de hand als bij blozen, dat zichtbaar lichamelijk van aard is, maar de uitdrukking is van een psychologisch verschijnsel.
Negatieve emoties is feedback waaruit blijkt dat je je niet goed voelt bij wat je ervaart. Voorbeelden van negatieve emoties zijn boosheid, frustratie, angst, jaloezie, eenzaamheid of bijvoorbeeld verdriet. Deze emoties dragen niet bij aan een gevoel van geluk en daarmee wil je ze graag voorkomen.
Wanneer emoties worden opgeslagen in je cellen zijn het je spieren die als eerste verkrampen. Als alles verkrampt is er minder doorbloeding, minder zuurstof naar de cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels. Daarnaast komt er adrenaline vrij in het lichaam.
Primaire emoties
Hij stelt dat alle emoties van mensen zijn terug te voeren op vier primaire basisemoties, die hij de vier B's noemt: Bang, Bedroefd, Boos en Blij. De laatste B (Blij) is voor crisismanagement en –communicatie minder interessant, de drie andere des te meer.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Het lichaam weet wat nodig is! Maar veel mensen proberen deze uiting tegen te houden, door oppervlakkig adem te halen of hun kaken op elkaar te houden. Met als gevolg dat het verdriet in het lichaam wordt opgeslagen als spanning en ervaren kan worden als benauwdheid in de borst, hoofdpijn en gebrek aan eetlust.
Stress is in de basis de ervaring dat men zich in een bedreigende situaties bevindt waartegen men niet opgewassen is. Een nogal heftige emotie, vooral op de werkvloer, maar wel een met een functie.
Emoties hebben we allemaal. De meeste van ons zouden ze omschrijven als een gevoel vanbinnen, als reactie op een bepaalde gebeurtenis. Als je op een vrije dag wakker wordt en ziet dat het stralend weer is voel je je blij.
Welke emoties ervaren worden wordt bepaald door het type hormoon of neurotransmitter dat afgescheiden wordt in dat specifieke gebied van het limbisch systeem. Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen.
Nieuwsgierigheid is een natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren. Met de term nieuwsgierigheid kan zowel het gedrag als ook de onderliggende emotie worden bedoeld.
Apathie. Apathie of wezenloosheid kan een vorm van zelfbescherming zijn. Je voelt geen enthousiasme maar je ervaart dat je ongevoelig bent of emotieloos. Je kunt soms kil reageren en je voelt je koud en versteend van binnen.