Met andere woorden: zorg dat de vriezer voor driekwart gevuld blijft. Idealiter moet de vriezer vol, maar niet overbeladen zijn. Wacht tot etenswaren zijn afgekoeld voordat je deze in het apparaat plaatst. Zo voorkom je dat vocht dat vrijkomt uit warm voedsel leidt tot meer ijsvorming.
Houd als vuistregel aan dat je voor een huishouden van 1 of 2 personen genoeg hebt aan een vriezer met een inhoud tot 110 liter. Heb je een huishouden van 3 tot 4 personen, dan is 110 tot 250 liter genoeg. Ben je met vijf of meer personen? Schaf dan een vriezer aan met minimaal 250 liter inhoud.
Zorg voor een volle diepvries
Doe je de deur open van de diepvries, dan ontsnapt die lucht en begint het afkoelingsproces weer van vooraf aan. De lege ruimte kun je bijvoorbeeld opvullen met piepschuim of een kartonnen doos. Vul de doos met krantenpapier en sluit ze af. Vervolgens plaats je ze in de koelkast.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Als je boven op een bevroren (plastic) beker met water een muntje legt, deze in de vriezer plaatst en dit muntje na de vakantie op de bodem van de beker ligt, weet je dat het water, en dus de hele vriezer, ontdooit is geweest.
Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem. Als de munt bovenop het ijs blijft liggen, betekent dit dat het vriesvak of je vriezer goed werkt.
Mag een vriezer in de schuur of garage? Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Wacht 24 uur voordat je de vriezer inschakelt
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren.
Het wordt eerst gevacumeerd en vervolgens diepgevroren om smaak en malsheid te behouden. Gehakt en suddervlees is per pond verpakt. Hoeveel ruimte heb ik nodig in de vriezer? Een pakket van 5 kilo neemt 1 vrieslade, en 10 kilo circa 1,5 vrieslade in beslag.
Stroomverbruik oude vriezer vs.
Stel, u heeft een vriezer van 20 jaar oud die gemiddeld 280 kWh per jaar verbruikt. Dan kunt u ervan uitgaan dat het verbruik door de jaren heen gelijk blijft. De leeftijd van uw vriezer zorgt er namelijk niet voor dat de energie-efficiëntie van uw diepvries achteruitgaat.
De gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten. Met een zuinige vrieskast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48,- per jaar.
Deze vergelijking is gemaakt op basis van de gemiddelde levensduur van een vriezer: 15 jaar.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid. Bij moderne diepvriezers kun je de temperatuur meestal aflezen op een digitaal display.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
Eetbaar, maar minder lekker
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur.
Wacht totdat al het ijs gesmolten is
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.