In principe is een koudschuim topper voor iedereen geschikt. Heb je het snel warm in bed en zweet je snel? Dan is een koudschuim matras een uitstekende keuze! Een van de belangrijkste voordelen van koudschuim is namelijk dat het materiaal goed ventileert, waardoor je je bed 's nachts heerlijk koel houdt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Koudschuim is de meest gebruikte vulling voor een topdek matras. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het een goede vochtregulatie heeft. Koudschuim heeft een betere veerkracht dan polyether waardoor het comfortabel aanvoelt. Ook de levensduur van koudschuim is langer.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Latex rubber komt zeker in de buurt van koudschuim maar heeft vele nadelen. Zo heeft latex een slecht ventilerend vermogen en laat het geen vocht door. Verder is latex ten opzichte van koudschuim veel warmer en is de levensduur van latex een stuk korter.
Dankzij de open celstructuur beschikt koudschuim over uitstekende klimaateigenschappen: koudschuim ventileert optimaal en beschikt over hoogwaardige vocht- en temperatuurregulatie. Koudschuim geeft geen geur af. Daarnaast is het materiaal anti-allergisch. Koudschuim heeft een brandvertragende werking.
Hoe dik moet een koudschuim Topdekmatras zijn ? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en van uw budget. Als uw huidige matras te hard is en het biedt geen voldoende comfort, kunt u gerust een dikke koudschuim matrastopper er boven op leggen, dan heeft u een prima bed met veel comfort.
De nadelen van koudschuim
Dat is nog niet zo gemakkelijk, want beddenspecialisten zijn het er over eens: er zitten maar weinig nadelen aan dit materiaal. Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben.
Het matras dient zich aan te passen aan het lichaam. Op die manier krijgt het lichaam voldoende ondersteuning tijdens de slaap. Koudschuim geeft tegendruk: als men het koudschuim indrukt met het lichaam, veert deze deels terug. Daardoor krijgt men meer ondersteuning.
Volgens ons zijn de 'Barcelona' en de Pantera topper de twee beste koudschuim toppers. Het Barcelona topdekmatras heeft een royale koudschuim kern van 4 cm. Om de kern zit een luxe afritsbare THERMOCOOL™ dubbeldoeks matrashoes.
De voordelen van koudschuim matrassen zijn legio en er zijn en nauwelijks nadelen. Koudschuim biedt goede ventilatie, gaat lang mee en biedt veel veerkracht (en dus steun). Ondanks dat comfort een subjectief (persoonlijk) iets is kunt je gerust zeggen dat koudschuim zeer veel comfort biedt.
Traagschuim topper voor zijslapers. De op één na beste topper voor zijslapers is onze traagschuim topper. De topper heeft een kern van hoogwaardig traagschuim. Het grote voordeel van traagschuim is dat het reageert op druk- en lichaamswarmte waardoor het naar je lichaam vormt.
Koudschuim topper
In plaats van een natuurlatex topper kun je ook gaan voor een matrastopper van HR-koudschuim. Dit materiaal zorgt voor perfecte ondersteuning en ligcomfort. Een koudschuim topper kan de beste topper voor jouw rugklachten zijn.
Hard of zacht liggen
Een ander belangrijk verschil is het feit dat traagschuim matrassen zachter aanvoelen wanneer u er een tijdje op ligt. Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, liggen over het algemeen zachter dan koudschuim matrassen. De memory foam matrassen worden zachter als het warm wordt.
De betere kwaliteiten zachte koudschuimen met een hoge veerkracht (hogere sg) zijn dan ook prima drukverlagend, soepel en veerkrachtig. Koudschuim kent een veel betere vocht en temperatuurregulatie in vergelijking tot Traagschuim. Daarnaast is het materiaal zeer vormvast, duurzaam en ventilerend.
Elk topmatras is goed, maar het is echt afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Heb je echt goede ondersteuning nodig omdat je bijvoorbeeld rugklachten hebt, dan raden we je een traagschuim topper aan. Let bij het kopen van een topmatras dus goed op de behoeftes van je lichaam en je slaaphouding(en).
Voordelen van koudschuim
Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt. Bovendien heb je overdag minder last van spierklachten.
Een matras van koudschuim is steviger en dus veerkrachtiger dan traagschuim matrassen. Traagschuim maakt als het ware de vorm van je lichaam in het matras en is daardoor zachter. Het voordeel van dit zachtere matras is dat je minder drukpunten voelt.
Het voordeel van een koudschuim matras is dat het zeer veerkrachtig is maar toch stevig. Het matras heeft een goede progressieve tegendruk. Dit betekent dat wanneer er meer druk komt op het matras, deze ook meer ondersteuning geeft.
De prijzen voor een koudschuim topper lopen behoorlijk uiteen. Een kwalitatief goed topdekmatras kost al snel een paar honderd euro.
Koudschuim matrassen gaan door een open celstructuur en ventilerend vermogen over het algemeen het langst mee: reken hier op 12 -15 jaar.
Een schuimmatras is beter voor jouw lichaam, als je wilt dat je natuurlijke lichaamshouding perfect wordt ondersteund. En een springveermatras is juist beter voor jouw lichaam als je op zoek bent naar een matras zonder kuilvorming. Beide schuimmatrassen zijn gemaakt van hoge kwaliteit.
Om zo lang mogelijk van je boxspring te genieten, is het belangrijk om je topper regelmatig te draaien en te keren. Wij adviseren om je topmatras een keer per maand en minimaal vier keer per jaar te draaien.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen.