Een bouwdroger verwarmt de lucht in een ruimte om zo de luchtvochtigheid te verminderen en het droogproces te versnellen. Een luchtontvochtiger koelt de lucht in een ruimte om zo de luchtvochtigheid te verminderen, maar heeft geen invloed op het droogproces.
Wees voorzichtig met een bouwdroger
Veel mensen gebruiken een bouwdroger om het bouwvocht snel uit het huis te krijgen. Dat is niet altijd verstandig. Een bouwdroger kan te snel te veel vocht aan de muren onttrekken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.
Het condenswater wordt opgevangen in een reservoir en wordt afgevoerd. De droge lucht verlaat vervolgens de bouwdroger. Bouwdrogers volgen een natuurlijk droogproces. Daardoor zijn ze niet schadelijk voor je woning.
De meest verkochte bouwdroger in ons online assortiment is echter de DF 800 van Dryfast. Deze heeft een opgenomen vermogen van maar liefst 9,5 ampère, goed voor een energieverbruik van 2,18 kWh. Na een hele dag kom je uit op meer dan 52 kWh. Dit komt neer op iets meer dan een tientje per dag aan stroomkosten.
Een bouwdroger vangt het vocht op en blaast droge lucht uit. Wanneer de lucht in de ruimte droog genoeg is, trekt de lucht het vocht uit de materialen zodat de wanden en vloeren drogen.
Kan ik een bouwdroger 's nachts aan laten staan? Ja, ook 's nachts kan de bouwdroger aan blijven staan. Let wel op de afvoer! De bouwdroger zal continu water af voeren.
Het opstellen van de droger in de grootste ruimte op de begane grond van de woning geniet de voorkeur. Dankzij het verschil in dampspanning verplaatst het vocht in de lucht zich automatisch naar de droogste ruimte van het pand.
Een bouwdroger mag en kan je 24 uur per dag aan laten staan.
Stucwerk drogen met een bouwdroger? Van ventilator, tot bouwdroger of het plaatsen van kachels: we raden het af, doe het niet. Zonde van uw werk! Goed drogen kost tijd en dit forceren kan het stucwerk beschadigen.
Een bouwdroger is een apparaat, dat vochtige lucht uit een ruimte opvangt en deze lucht condenseert tot water, dat wordt afgevoerd. Hierdoor gaat de relatieve luchtvochtigheid in elke denkbare ruimte flink omlaag en zal bouwvocht dus ook sneller uit de woning worden getrokken.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kunt u forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dient u dus voorzichtig mee te zijn.
Bij de bepaling van het aantal benodigde bouwdrogers speelt het volume van jouw woning een doorslaggevende rol. Hoe groter de ruimte die vochtvrij gemaakt moet worden, hoe meer bouwdrogers je zal moeten huren. Ook de indeling van je woning is belangrijk. Heb je veel tussenmuren, dan heb je meer toestellen nodig.
Stucwerk droogt niet
Als er in elke kamer of ruimte een of meerdere ramen op de kiepstand kunnen en alle deuren binnenshuis staan open zal er een luchtcirculatie op gang komen. Deze luchtcirculatie zorgt ervoor dat het vocht uit de wanden en plafonds tijdens het droogproces wordt afgevoerd naar buiten.
Wat kost het huren van een bouwdroger? Huurprijzen verschillen per bouwdroger. Zo huur je de condensatiedroger 12 Liter bijvoorbeeld al vanaf € 45,- (exclusief btw) per dag.
Bij Droogspecialist krijgen we regelmatig de vraag “Hoe lang moet stucwerk drogen?”. De exacte droogtijd is vooraf altijd moeilijk te bepalen, omdat de natuurlijke droging van verschillende factoren afhankelijk is. In de meeste gevallen kunnen wij in gemiddeld één week tijd met droging veel resultaat bereiken.
Nieuwbouw heeft ongeveer 2 jaar nodig om volledig te drogen. Om vocht te vermijden nadat je verhuisd bent, kan je de woning verwarmen en vooral ook ventileren! Zodra je verhuisd bent, zal je ook zelf voor vochtproductie zorgen (douche, was, ademhaling, zweet …).
Mag je pleisteren op een vochtige muur? Pleisteren op een vochtige muur is niet aan te raden als het vocht afkomstig is van een vochtprobleem. Stel dat je toch zou pleisteren op een muur waar permanent vocht opstijgt, zal het stucwerk snel terug afbrokkelen of zelfs nooit helemaal opdrogen.
Ventilatie Voldoende ventileren is noodzakelijk voor een optimale droogtijd van stucwerk. Zet hiervoor niet alle deuren en ramen tegen elkaar open, maar houd constant één of enkele ramen op een kier. Zo kan het vocht worden afgevoerd en heeft de wind geen vrij spel.
Hoeveel tijd hier overheen gaat, is lastig inschatten. Het ligt onder meer aan de hoeveelheid water die in je plafond is getrokken, het weer en de mate van ventilatie in je woning. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een vochtplek minimaal een maand droogtijd nodig heeft.
Het geluidsniveau van een bouwdroger hangt af van de ingestelde stand. Op de laagste stand maakt het toestel het minste geluid, dit spreekt vanzelf. Hoe hoger je de vochtigheid instelt, hoe meer geluid er geproduceerd wordt. Het is belangrijk om met dit geluidsniveau rekening te houden.
Bij het inzetten van bouwdrogers is een minimale temperatuur van 12° C vereist. Anders wordt onvoldoende of helemaal geen resultaat bereikt. Gebruik bouwdrogers indien nodig dus in combinatie met een mobiele verwarmingsoplossing zodat een minimale temperatuur van 12° C gegarandeerd kan worden.
Zo zal een bouwdroger met een ontvochtigingscapaciteit van 55 liter water bij 10 °C en een relatieve vochtigheid van 90% geschikt zijn voor een volume van 55 (liter per dag) x de factor 10 tot 12 = 550 tot 660 kubieke meter.
Zet de ventilator altijd in de ruimte waar ook de droger staat. Plaats deze zo dat deze de relatief drogere lucht uit de ruimte waar de bouwdroger staat naar de andere te drogen ruimte en/of ruimtes wordt geblazen.
Gemiddeld verbruik 1,3 kw/u.