De knip wordt gezet door een verloskundige of gynaecoloog en is bedoeld om het hoofdje van de baby sneller geboren te laten worden of om ernstig uitscheuren te voorkomen. De knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 centimeter groot.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Nadelen van inknippen tijdens de bevalling
Er kunnen ernstige scheuren in de anus ontstaan. Inknippen voordat het perineum genoeg is uitgerekt kan bloedingen veroorzaken. Na een knip voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk tijdens de seks of krijgen bekkenbodemklachten.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
Wat is het? Bij een knip wordt de opening van de vagina vergroot door een snede schuinachterwaarts in de dam (het perineum of de zone tussen de vagina en de anus). Dit gebeurt altijd hetzij onder de al bestaande epidurale/spinale verdoving, hetzij na een lokale verdoving, zodat dit pijnloos is.
Op het moment zelf voel je er niets van, maar eens alle verdoving is uitgewerkt kan je een knip als bijzonder pijnlijk ervaren, en dit tot lang na de bevalling.
Er zijn geen regels over wanneer u weer seks kunt hebben na een totaalruptuur. Meestal is de wond na 4-6 weken goed genezen. Hetzelfde geldt voor sporten, waarbij het verstandig is om voorzichtig te beginnen. De meeste vrouwen hebben na het herstel geen klachten meer.
Wanneer mag ik vrijen na de knip? Als je een knip hebt gehad of je bent tijdens de bevalling wat uitgescheurd, moet je ook wachten tot die wondes volledig genezen zijn en de hechtingen opgelost of verwijderd zijn.
Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling.
Tijdens de bevalling is er de kans op uitscheuren of inknippen. Een knip kan de gynaecoloog of verloskundige zetten om je baby meer ruimte te geven. Dit voorkomt uitscheuren. Of je een knip krijgt hangt onder andere af van de grootte van je baby, de kracht van je bekkenbodemspieren en de elasticiteit van de huid.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Dit zorgt voor een zachte ontlasting, waardoor je minder moet persen en minder last hebt. Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
De knip wordt gezet door een verloskundige of gynaecoloog en is bedoeld om het hoofdje van de baby sneller geboren te laten worden of om ernstig uitscheuren te voorkomen. De knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 centimeter groot.
Bij een knip wordt in drie huidlagen gesneden. Elk van die lagen wordt na de bevalling gehecht. De knip wordt dichtgenaaid met hechtdraadjes die vanzelf oplossen. Het kan even duren voordat de wond is genezen.
Er zijn twee soorten hechtingen, namelijk inwendig uit uitwendig. Bij uitwendige hechtingen worden je buitenste schaamlippen gehecht. Bij inwendige hechtingen worden de binnenste schaamlippen, het perineum en het gebied rond de anus gehecht. Hechtingen komen veel voor na de bevalling.
De pijn komt in golven
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo'n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Aan het einde van de ontsluitingsfase is het moment waarop veel vrouwen zeggen: geef mij maar pijnstilling. De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk.
Dit kan liggend (op je zij of rug) op bed, maar ook op een baarkruk, handen en kniën, staand of in een bevallingsbad. Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren.
Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt. Seks is meer dan penetratie. Er zijn verschillende soorten seks. U kunt ook masturberen, strelen, masseren, knuffelen of orale seks hebben met uw partner.
Lichamelijke klachten, vermoeidheid en wennen aan de nieuwe situatie kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zodra de bloedingen zijn opgehouden en de baarmoedermond is gesloten kun je weer vrijen. Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt.
Na je bevalling kan een orgasme anders voelen. Tijdens een orgasme trekken je bekkenbodemspieren en je baarmoeder samen. Doordat het daar allemaal wat gevoelig is, kan een orgasme heftig en soms pijnlijk aanvoelen. Soms lijkt het zelfs op een wee.
Ga na de kraamweek eens zitten op een harde ondergrond, bijvoorbeeld op een harde stoel. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je vagina dan wanneer je op een zachte ondergrond zit Ga hierbij recht op de hechtingen zitten. Rust, rust en nog eens rust. Dat is wat je lichaam en je wond nodig heeft na een bevalling.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder.
Het is heel normaal dat het gehechte gebied de eerste dagen gezwollen is, dit kan ook een pijnlijk gevoel geven. Soms wordt pijn aan een hechting veroorzaakt door een ontsteking van een hechting. Verwijderen van de hechtingen. De meeste hechtingen worden tegenwoordig gezet met oplosbaar hechtdraad.