Welk fruit is goed voor de lever? Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever zijn grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Maar ook rozijntjes en gedroogd fruit. Als je hier teveel van drinkt of eet kan de lever de hoeveelheid fructose niet afbreken en heeft het hetzelfde effect als de fructose in glucose-fructosestroop. Te veel fructose kan dyslipidemia veroorzaken, dit is een abnormale hoeveelheid vet in het bloed.
Bananen, Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever. Bessen, Maakt niet uit welke, ze zijn een schatkist aan antioxidanten en vele andere heilzame stoffen.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Welke groente is goed voor de lever? Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
Lever ontgiften
Daarnaast is het een goed idee om veel water te drinken, dat helpt om schadelijke stoffen af te voeren. Daarnaast kan je ook Boldocynara forte innemen, een 100% natuurlijk middel dat de spijsvertering en lever ondersteunt!
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt: aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een echo van de lever laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.
Tips om je lever gezond te houden
Hier zijn enkele tips om je te helpen je lever te ontgiften: Drink voldoende water en vermijd uitdroging, minstens een liter water per dag. Vermijd overmatig gebruik van medicijnen en drugs. Eet een gezond dieet met veel groenten, fruit (vitaminen – mineralen) en volle granen.
7: Eieren – Eieren zijn een perfecte bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren. Daarnaast zit er ook choline in eieren. Deze stoffen zijn nodig voor de ontgiftende functie van je lever.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Fruit. Ook verschillende fruitsoorten dragen bij aan de gezondheid van je lever. Zo bevatten bosbessen polyfenolen, een stof die je kan helpen om niet-alcoholische leververvetting tegen te gaan. Appels zijn daarnaast rijk aan pectine.
Wanneer je je lever gaat ontgiften na alcohol krijg je meestal te maken met onthoudingsverschijnselen. Deze duren meestal zo'n drie tot zeven dagen. Vooral de eerste dagen kunnen heftig zijn.
Herstel van de lever
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om een streng vetarm dieet te volgen. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
De vitamine C en andere antioxidanten in grapefruit helpen ontzettend om je lever te ondersteunen. Een glas verse grapefruitsap kan de productie van ontgifting enzymen boosten die helpen om giftige stoffen te verwijderen.
Groene paprika
Stuk voor stuk fytonutriënten met een eigen voedingswaarde. Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie.
Groenten zoals broccoli, bloemkool, kool, spinazie, boerenkool, spruitjes, tomaten, paprika's, uien, knoflook, champignons, bonen, erwten, linzen en sojabonen bevatten verbindingen die glucosinolaten worden genoemd en die kunnen beschermen tegen leverkanker.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam.