Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Zo zijn er mensen die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten, zij heten eigenlijk pescotariërs; mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Een pescotariër eet geen vlees of kip, maar wel vis. Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.
Een pollotariër is een persoon die er bewust voor kiest om geen vlees en vis te eten, maar vaak wel gevogelte en eieren eet. Een pollotariër is hiermee een soort vegetariër, of vaker gezegd een semi-vegetariër.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Veganist. Een veganist is iemand die geen dierlijke producten eet of gebruikt. Dus geen vlees, vis, melk, eieren, honing, gelatine, dierlijk stremsel.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
De pollotariër
Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden. Pollotariërs kunnen er ook voor kiezen nog vis of schaaldieren toe te voegen aan hun dieet, net als eieren en zuivel. 'Het is heel erg te vergelijken met een flexitarisch dieet.
Een fruitariër eet alleen maar van de delen van planten die niet beschadigd of dood gaan door het 'plukken'. Dus wél: fruit, komkommers, tomaten, avocado's, noten, zaden, mais en zelfs rijst. Maar niet de wortels, stengels of bladgroenten.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
De pollotariër
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld. Om het extra ingewikkeld te maken: pollotariërs kiezen er soms ook voor om vis, zuivel of eieren te eten.
Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
"Kip het niet langer"
De vegan kipfilet is gemaakt van soja, is voedzaam, kent dezelfde strucuur, bevat 15% proteine en is langer houdbaar dan 'echte' kipfilet. Je kunt deze vleesvervanger vinden tussen het aanbod van de Albert Heijn.
Vegetarische Kip (mock chicken) Hoe heet het? Wat is het? Vegetarische kip zijn gepaneerde, vegetarische schnitzel-achtige lapjes nepvlees op basis van tarwegluten en soja (hoewel er in de Engelse ingrediëntenlijst geen soja wordt genoemd, in de andere talen wel).
Pescotariërs eten, in tegenstelling tot vegetariërs, wel vis. Qua gezondheid is dit een goede keuze: viszuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten. De meeste vis is rijk aan eiwitten en de vitamine B12, B6, D, B2, A. Het is daarom aan te raden om één keer per week vis te eten.
De levensverwachting van vegetariërs ligt gemiddeld acht jaar hoger dan die van vleeseters, vergelijkbaar met de extra jaren die niet-rokers hebben ten opzichte van rokers.
Wie ervoor kiest om naast vlees en vis ook melkproducten uit zijn of haar dieet te schrappen, maar wel nog eieren eet, is een 'ovo-vegetariër'. Van een vegetariër zonder één van de deze voorvoegsels zou je verwachten dat hij of zij helemaal geen dierlijke producten eet.
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.
Flexitariërs zijn mensen die overwegend vegetarisch eten, maar af en toe ook een stukje vlees lusten. Het gaat niet alleen om flexibele vegetariërs, maar ook om een groeiende groep vleeseters die trek heeft in organische producten en een gezonde voeding met veel groenten.
Flexitariërs zijn eigenlijk flexibele vegetariërs. In de basis proberen ze zo min mogelijk vlees of vis te eten, maar ze sluiten het niet helemaal uit. Ze eten dus bewust en gezond, geven de voorkeur aan biologische producten en lokaal geteelde groenten en fruit.
Vegetarisch: focus ligt op het vermijden van vlees, vis en gevogelte. Vegan: focus ligt op het vermijden van dierlijke producten in zowel het dieet als in de gehele levensstijl. Plantaardig: focus ligt op het eten van (onbewerkt) plantaardige producten, rechtstreeks van de grond.
Wat is het carnivoordieet? Het carnivoordieet is in zekere zin exact het tegenovergestelde van een vegetarische levensstijl. Het dieet schrijft voor dat je niets anders eet dan vlees en (optioneel) andere dierlijke producten, zoals melk en eieren.
Als je een gezond vegetarisch eetpatroon hebt dan hoef jij, als vegetariër, geen vitaminesupplementen te slikken. Voor veganisten kan het wel zinvol zijn een vitaminesupplement te slikken, om het risico op een tekort aan vitamine B2, B12 en calcium op te vangen.