'Als je veel koffie drinkt, bijvoorbeeld (veel) meer dan vier koppen per dag, en je stopt daar ineens mee, dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen', stelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Dit houdt ongeveer voor een week aan.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Hoe lang duurt afkicken van koffie? Hoe lang het duurt voordat je volledig afgekickt bent van koffie, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je dronk. Gemiddeld duurt het 48 uur tot 2 weken.
Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid. Bovendien leidt stoppen met cafeïne tot een tijdelijke toename van de bloedtoevoer naar je hersenen, met hoofdpijn tot gevolg.
Gezondheidsvoordelen van koffie
Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne.
Het regelmatige gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken. Het plotseling stoppen met cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn. Het is dus verstandig om dit geleidelijk af te bouwen. Natuurlijk kunt u wel cafeïnevrije thee en koffie gebruiken.
Bouw het langzaam af
Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt!
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Cafeïne wordt in het verteringsstelsel opgenomen in het bloed. De lever breekt cafeïne uit het bloed af.
Een kop koffie bevat tussen de 200 en 550 milligram antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, een stof die het lichaam helpt vet en suiker te verwerken. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, verkleinen je risico op chronische ziekten en binden vrije radicalen die voor celveroudering zorgen.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Koffie is gezond, zeker op de lange termijn
"Het drinken van vier tot vijf koppen koffie per dag blijkt een gunstig effect te hebben op allerlei chronische ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker", aldus Kampman die de effecten van koffie op de gezondheid onderzoekt.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Wanneer je echter te veel en te vaak koffie drinkt, kun je merken dat je hoofd wat zwaarder aanvoelt. Ook wanneer je gewend bent om regelmatig koffie te drinken en je het drankje een keer overslaat in de ochtend kun je dit ervaren. Je lichaam is namelijk aan de dagelijkse dosis cafeïne gewend en verlangt hiernaar.
Bananen bevatten een hoog concentraat aan kalium dat goed is voor de bloeddruk en een andere voedingsstof helpt tegen hoofdpijn. De beste remedie volgens Hicks is de schil van een rijpe banaan. Deze houd je een kwartier tegen de zere delen van het hoofd waarna de pijn zachtjesaan verdwijnt.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.
Jouw koffie-max
Wat het maximale aantal koppen koffie per dag is wat je kunt drinken, is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar 400 milligram (4 kopjes) per persoon is zo ongeveer de limiet. Als je meer dan dit binnenkrijgt, kun je last krijgen van angsten en trillerig op je benen komen te staan.
Zwarte koffie past bovendien prima in een gezond dieet. Het bevat namelijk 0 kilocalorieën en staat in de Schijf van Vijf van Het Voedingscentrum. Houd je het op maximaal 4 kopjes per dag, dan kan zwarte koffie heel goed onderdeel van je dieet zijn.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen. De jury is er dus over een: thee is beter dan koffie.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk. bevordert stress en spanning.