De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van
Vluchtelingen die naar Nederland komen zijn al vele veilige Europese landen doorgereisd. Waarom moet Nederland ze dan opvangen? Volgens de huidige Europese afspraken moeten asielzoekers in het land waar ze aankomen in Europa asiel aanvragen. Als ze toch doorreizen, kunnen ze naar dat land worden uitgezet.
Waarom vluchten mensen? Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Sinds 2011 hebben ruim één miljoen mensen een asielaanvraag gedaan in Europa. In 2021 deden in totaal 14.904 Syriërs een asielaanvraag in Nederland. In de eerste acht maanden van 2022 hebben tot nu toe 12.280 Syriërs een asielaanvraag ingediend. Een groot aantal dient een aanvraag voor gezinshereniging in.
Achtergrond. In maart 2011 begon de Syrische bevolking te protesteren tegen het strenge bewind van president Assad. De demonstratie was onderdeel van de zogenaamde "Arabische Lente". Het leger trad hard op tegen deze protesten en er vielen duizenden doden.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
Door de oorlog in Oekraïne is er nauwelijks nog media-aandacht voor de burgeroorlog die Syrië al ruim tien jaar teistert. Hooguit wordt nog gemeld dat het Russische leger Cherson, Marioepol en Zaporizja net zo zwaar heeft verwoest als het dat jarenlang met Aleppo, Idlib en Homs deed.
Syriërs prijzen de Nederlandse rechtsstaat en het gebrek aan corruptie, ze ervaren weinig discriminatie en onderhouden goede contacten met Nederlanders. Volgens de laatste cijfers beoordelen ze hun leven gemiddeld met een 8,2. Het optimisme is opvallend, omdat andere gegevens uit het onderzoek minder positief stemmen.
Dit relatieve aantal ligt daarmee ongeveer even hoog als in 2021 (43,5%). Het hoogste aantal erkende vluchtelingen kwam vorig jaar uit Syrië (2.499), Afghanistan (2.467), Eritrea (1.357) en Palestina (760).
Een alleenstaande krijgt dan € 31,92 per week, een gezin met 2 kinderen € 82,46 per week. De bedragen zijn gebaseerd op normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Velen verkeren in slechte omstandigheden, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen, en weten niet of ze in het land mogen blijven. Zolang ze geen permanente verblijfsstatus hebben, mogen vluchtelingen vaak niet werken of een opleiding volgen. Daardoor is het voor hen moeilijk om hun leven weer op te pakken.
Reden voor immigratie
Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
Landen die de meeste vluchtelingen opvangen
Turkije bood onderdak aan bijna 3,6 miljoen vluchtelingen, gevolgd door de Islamitische Republiek Iran met 3,4 miljoen. De meeste mensen die op de vlucht staan blijven in eigen land. Als zij wel grenzen oversteken, blijven ze meestal in hun eigen regio.
EU-landen worden niet verplicht asielzoekers op te nemen, ook niet in crisissen. De Europese Commissie gaat EU-lidstaten niet verplichten om bepaalde hoeveelheden asielzoekers op te nemen, blijkt uit het woensdag gepresenteerde Migratie en Asiel Pact.
Zijn gemeenten verplicht statushouders aan een woning te helpen? Ja, gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen een plek te geven om te wonen. Het COA brengt mensen met een verblijfsvergunning in contact met de gemeenten.
Etnische, religieuze, raciale en culturele vervolging kunnen mensen dwingen om een land te verlaten. Een belangrijke factor kan oorlog zijn of (de bedreiging van) conflict en vervolging door de regering.
Volwassen asielzoekers krijgen 9,5 euro zakgeld per week. In de meeste individuele woningen van het OCMW of een andere organisatie, moeten de asielzoekers zelf koken. Ze krijgen hiervoor een zestigtal euro leefgeld per week.
Mannen en vrouwen geven elkaar als begroeting vaak een hand, al schudden vrome moslim- vrouwen niet de hand van een man die geen familie is. In plaats daarvan knikken ze vaak en plaatsen hun hand op hun hart.
In Libanon bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Zelfs Irak vangt ruim 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl het daar zo onveilig is dat miljoenen Irakezen zelf moeten vluchten. Turkije vangt het grootste aantal vluchtelingen op: bijna 3 miljoen.
Twaalf jaar oorlog heeft ervoor gezorgd dat 15 miljoen mensen afhankelijk zijn van hulp. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië en daarbuiten. En 90% van de Syriërs leeft in armoede. Oorlog, armoede, honger, verspreiding van ziektes zoals cholera en een ingestort zorgsysteem.
In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië. In verhouding tot de bevolking staan gemeenten met een asielopvanglocatie bovenaan. De asielmigranten die daar ingeschreven staan, zijn vaak nog in afwachting van woonruimte elders.
Tegenwoordig vind je typisch Syrische gerechten als hummus, tabouleh, kibbeh, baba ganoush en muhammara in elke supermarkt in Nederland. Bovendien worden er Syrische restaurants opgezet in het hele land.
Syrië, officieel de Arabische Republiek Syrië, is een land in Azië. Het grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten en zuidoosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël.
Behalve de recente aardbeving, is er in Syrië ook al jarenlang een oorlog aan de gang. En het land kampt met nog veel méér problemen: Er is een gigantische economische crisis: 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens.
In het Oude Testament werd Syrië Aram genoemd. Damascus werd dan ook Aram-Damascus genoemd. Diverse Aramese stadstaten domineerden het oude Syrië zoals Bît-Agushi, Sam'al en Aram-Damascus.