Het grote probleem bij introducties met kittens of jonge katten is dat ze enthousiast naar de aanwezige kat willen lopen of ermee willen spelen. Die wil juist liever eerst rustig kijken en ruiken, zelf bepalen of hij toenadering wil of niet. Speel daarom eerst met het kitten voordat je de katten bij elkaar brengt.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
Zeven maanden tot twee jaar (tiener)
Uw kitten wordt nu volwassen, zowel geestelijk als lichamelijk. Na deze periode is uw kat dus volgroeid. Als uw kat nog niet is gesteriliseerd of gecastreerd kan in deze periode ongewenst gedrag ontstaan.
En andersom geldt dat de kitten niet krijgt van een oudere kat wat hij nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar.
Tussen de 12 en 15 maanden na zijn geboorte wordt uw kitten een volwassen kat en is hij volgroeid.
Sociaal gedrag
Maar vaak zijn de signalen veel subtieler. Welk gedrag vertonen katten die echt tot elkaars groep behoren en die je dus vriendjes kunt noemen? Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen.
Meestal wordt er druk geblazen richting de nieuwe huisgenoot. Dit wijst op territoriale agressie of angst. Blazen naar een andere kat betekent: blijf uit mijn buurt! De kat uit hiermee zijn dominantie naar de andere kat.
Zorg er bij de introductie voor dat de katten beide een positief moment ervaren. Geef ze dus beide een lekker schoteltje melk, geef ze veel snoepjes en aandacht of probeer met ze te spelen. De katten zullen beide nieuwsgierig zijn maar gegrom, geblaas en eventueel een mep hoort erbij.
Op de vraag of je een kat beter alleen of samen kunt houden, is dus geen eenduidig antwoord. Kijk goed naar het gedrag van je kat en wees ook kritisch naar jezelf. Wanneer jij veel van huis bent en weinig aandacht hebt voor jouw dier, overweeg dan een maatje, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.
De meest gebruikelijke oorzaak van vechtende katten is concurrentie om hulpbronnen. Katten houden niet van delen: voerbak, waterbak, kattenbak, krabpaal... Geef elke kat zijn eigen hulpbron. Zet de hulpbronnen in aparte ruimtes of ver genoeg uit elkaar om spanningen veroorzaakt door competitie te voorkomen.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
De knorrende kat
Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een 'prrr' geluid. Dit is een teken van vrede.
Als je kat regelmatig spint betekent dit dat hij gelukkig is. Hij voelt zich hoogstwaarschijnlijk op zijn gemak en vertrouwt je volledig. Voel je maar vereerd, want katten spinnen zelfs niet naar andere katten (buiten hun kittens om). Ze spinnen alleen naar mensen die ze écht belangrijk vinden.
Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal, en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.
Als je kat constant rond je benen draait, dan is dit waarschijnlijk een teken van ware liefde. Wrijven tegen iemand is hoe katten hun genegenheid tonen. Net als bij het kopjesgeven laten ze hun 'blije boodschap' achter op het onderwerp van hun verlangen, en claimen ze het daarmee als hun bezit.
LAAT KATTEN LANGZAAM AAN ELKAAR WENNEN
Een geleidelijke introductie ligt ook aan de basis van de totstandkoming van groepen katten in het wild, zoals in kattenkolonies. Afhankelijk van de katten kan het enkele dagen tot maanden duren voordat ze aan elkaar gewend zijn.
Niet spelen met je handen
Gebruik je handen om je kitten te knuffelen en te aaien, niet om met hem te spelen. Maak voor het spel gebruik van hengeltjes, touwtjes en balletjes. Als je met je handen met je kitten speelt, leer je hem dat het goed is dat hij je krabt of bijt.
Gemiddeld wordt een kat 14 jaar. Een kwart wordt ouder dan 17 jaar.
Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, maar meestal zijn kittens het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden. Natuurlijk verschilt dit per kat en of ze in die periode worden gesteriliseerd of niet.