De lettercombinatie 'ch' geeft in het algemeen een stemloze klank weer en de 'g' – in elk geval bij zachte-g-sprekers – een stemhebbende klank, maar door invloed van naburige klanken (assimilatie) kan de klank ook dan stemloos worden.
Alle g's worden gemaakt door de achterkant van de tong iets omhoog te brengen en zo de mondholte iets te vernauwen. De luchtstroom begint door die vernauwing te bewegen en te ruisen. Dat is de klank van de g. Bij een zachte g ligt de vernauwing tamelijk voor in de mond.
De g (en ch) spreken we uit als een ruisklank, of schraapklank, in de keel. Bij de uitspraak van de g (en ch) brengen we de achterkant van de tong omhoog. De klank zelf kun je voelen in je keel. Je kunt de g (en ch) op verschillende manieren uitspreken, meer naar achteren en meer naar voren in de keel.
Het Nederlands kent de volgende stemloze medeklinkers: p, t, k, f, s, ch en h, en de volgende stemhebbende medeklinkers: b, d, v, z, g, m, n, ng, l, r, j en w.
In het noordelijk deel wordt de g 'hard' uitgesproken. Dat betekent dat de g altijd zonder trillende stembanden wordt uitgesproken en ook verder naar achteren in de mond wordt gevormd.
G definities
naamw. zevende letter van het alfabet taal II G afkorting 1) symbool voor gewicht thermodynamica 2) symbool voor gravitatieconstante natuurkunde 3) symbool voor afschuivingsmodulus vastestofmechanica 4) ...
'Goal en gut'
De g komt van woorden als goal en gut. Die maak je met de achterkant van je tong bij je harde verhemelte. Net zoals de zachte g, die zicht daar dichterbij in de buurt.
Een klank is stemhebbend wanneer de stemband meetrilt, bijvoorbeeld: b, d, g. Een klank is stemloos wanneer de stemband niet meetrilt, bijvoorbeeld: p, t, k.
In het Lakota, één van de Sioux-talen, komt een harde G voor. Ook het Maleisisch kent onze harde G.
Het betreft dan met name Noord-Brabant en Limburg, al komt deze variant daarnaast ook voor in de Bommelerwaard, de Betuwe, het Rijk van Nijmegen, Het Land van Maas en Waal, de Zuid-Veluwe, het zuiden van de Achterhoek, het zuidoosten van de provincie Utrecht en andere plaatsen in Utrecht, Overijssel, Drenthe en ...
De G-spot is enkele vierkante centimeters groot en bevindt zich aan de binnen-buikzijde van je vagina, op drie tot vijf centimeter van de ingang. De G-plek is een sponsachtig, ribbelig stukje weefsel, dat zich vult met vocht als je seksueel opgewonden bent.
Het Nederlands kent 7 lange (i, e, y, ø, u, o, a) en 6 korte klinkers (ɪ, ɶ, ɔ, ɛ, ɑ, ə).
Het gemiddeld aantal fonemen per taal is 35. In het Nederlands zijn er ongeveer 40, en het Engels heeft er ongeveer 44.
Het is gewoon een Germaanse klank die in veel andere talen is weggesleten en bij ons niet. Van oorsprong was de nederlandse G hetzelfde als die van het Duits en het Engels. In het Middelnederlands is de G ook boven de rivieren zacht geweest.
Afleren van zachte g
Er zijn in elk geval oefeningen. "De zachte g ontstaat als de tong iets te ver naar voren zit bij het uitspreken. Een goede oefening is om dan van de j naar de k te gaan, want de j zit voor in de keel en de k achterin."
Die klank wordt op dezelfde plek gevormd als de r. Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte (bovenkaak) liggen. Dat doe je zo: Duw met je duim achter je boventanden op de ribbeltjes • Leg het puntje van je tong op dit plekje • Zeg een aantal keer d (spreek uit: duh en niet dee).
De Gooise r is de uitspraak van het foneem /r/ zoals men die, althans in naam, vooral in de Nederlandse streek het Gooi (provincie Noord-Holland) bezigt.
De zachte medeklinkers v en z veranderen in de harde f en s.
Om het enkelvoud te vinden, halen we -en weg. Er zijn nog twee zachte medeklinkers: d en b. Hun harde tegenhangers zijn t en p.
Het Nederlands heeft de fricatieven /s/, /z/, /f/, /v/, /x/, /ɣ/, /h/ en /ʃ/. In enkele Franse leenwoorden komt bovendien de klank /ʒ/ voor, de stemhebbende variant van /ʃ/, zoals in het woord rouge [ru:ʒ].
Drieklank. Een drieklank is een akkoord dat bestaat uit drie tonen of eigenlijk een akkoord dat is opgebouwd uit tonen die afgeleid zijn van drie verschillende stamtonen. Dus niet alleen is het akkoord c-e-g een drieklank, maar ook de akkoorden c-e-g-c' en c-e-g-c'-e' zijn drieklanken.
Tweeklanken zijn de klanken die gespeld worden met de lettertekens au en ou (saus, kous), ei en ij (leiden, lijden), en ui (tuin). Ook de klanken die met de lettertekens ai (bonsai), oi (ahoi), aai (maai), ooi (mooi) en oei (groei) gespeld worden, beschouwen we als tweeklanken.
Guus Meeuwis in 2022 terug in Philips Stadion met Groots met een zachte G concertreeks. In juni 2022 staat Guus Meeuwis weer met zijn Groots met een zachte G stadionconcerten in het Philips Stadion in Eindhoven! Samen met de 35.000 bezoekers per concert zal hij het stadion als vanouds op zijn grondvesten laten schudden ...
Zaterdag 11 juni: van 15.00 tot en met 20.00 uur en van 23.00 tot en met 00.30 uur.
Een medeklinker als de 'zachte (g)' heeft geen enkele betekenis; het verwijst niet naar 'iets' in de wereld. Bij een woord als boom zien we een stam en takken met groene bladeren voor ons, bij een zachte (g) helemaal niets.
De gravitatieconstante G is een natuurconstante die in het hele heelal geldt. Gravitatie werkt in het hele heelal op dezelfde manier en de grootte ervan is alleen afhankelijk van de massa's. De zwaartekrachtsversnelling g is de versnelling die vrij vallende voorwerpen op aarde ondervinden en is gelijk aan 9,81 ms-2.