Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk.
De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'. De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.
De ontwikkelingen in Nederland zijn dus niet voor alle Nederlandse vleeskippen goed nieuws. Veel boeren leveren namelijk kip aan de buitenlandse markt. Zo werd in 2020 65% van de Nederlandse vleeskuikens op de reguliere manier gehouden.
Meeste keuze in biologisch
Kook met de biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Deze producten worden verbouwd volgens de richtlijn van het Europees Biologisch keurmerk. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
Zonder verdoving dieren slachten is in principe in Nederland niet toegestaan, maar uit religieuze overwegingen kan een uitzondering worden gemaakt. Hierdoor vervalt de religieuze rechtsgrond waarop het vlees van Albert Heijn halal kan worden genoemd.
ZAANDAM - Moslims moeten geen halal-vlees kopen bij Albert Heijn. De dieren waarvan het vlees afkomstig is, worden met verdoving geslacht en dat is niet in overeenkomst met de voorschriften van de islam. verdoving te slachten als religieuze voorschriften dat vereisen.
In 2020 exporteerde Nederland 1,65 miljoen ton pluimveevlees met een waarde van € 2,95 miljard. Het grootste deel van het geïmporteerde pluimveevlees kwam uit Europa (560.000 ton). Buiten Europa zijn er een aantal landen die veel vleeskuikenvlees exporteren naar Europa, waarvan de belangrijkste Brazilië en Thailand.
De bond testte kipfilet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten. Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse.
Bijna alle kippen gebruikt door KFC worden versneld gefokt: binnen dertig dagen zijn ze slachtrijp. Om dat resultaat te bereiken krijgen broedkuikens speciale proteïnerijke voeding toegediend. De snelle groei levert vooral veel borstvlees op dat gebruikt wordt voor kipfilet.
Al het verse kippenvlees bij Jumbo is vanaf september voorzien van minimaal 1 ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Die kip komt uitsluitend van Nederlandse pluimveehouders.
Vanaf 2023 is alle kip in de schappen van AH scharrelkip met minimaal één ster van het keurmerk. De kippen leven langer en groeien langzamer dan hun soortgenoten die als 'plofkip' bekendstaan. Ook is er meer aandacht voor hun gezondheid en welzijn.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.
Ben je iemand die graag een voorraad aanlegt en heb je toevallig AH houdbare halfvolle melk in huis gehaald? Drink het dan niet op, want het zou zomaar Bacillus Cereus kunnen bevatten. En dat kan weer een vervelende voedselvergiftiging veroorzaken. Vandaar dat Albert Heijn heeft besloten de melk terug te roepen.
Van bananen tot natuurazijn en van roomijs tot babyvoeding; met meer dan 1.850 producten biedt Albert Heijn klanten het grootste biologisch assortiment in Nederland. Bij sommige producten is biologisch inmiddels de standaard zoals pompoen, gember, rode- en witte kool, rode biet, pastinaak en (baby) romainesla.
Na Nederland zijn Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken de grootste exporteurs van vlees in de Europese Unie (EU). Nederland is daarbij de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken).
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).
'Diervriendelijk vlees' bestaat niet. Maar er bestaat wel 'minder dieronvriendelijk vlees'. Ditzelfde geldt voor vis, zuivel en eieren. Kies daarom – als je nog vlees eet of melk drinkt – voor biologisch of 3 sterren Beter Leven.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.