De eerste keer vliegen is altijd spannend. Je weet niet precies wat je kunt verwachten en hoe het voelt om je op zo'n grote hoogte door de lucht te bewegen. Veel mensen zijn wat zenuwachtig als ze in het vliegtuig stappen, zeker als ze de eerste keer vliegen, maar ook als ze het al vaker gedaan hebben.
Praat met professionals. Misschien kan het je al helpen om eens contact te zoeken met luchtvaartmaatschappijen. Zij kunnen je misschien meer vertellen over turbulentie. Of misschien hebben zij wel tips hoe je met gevoelens van claustrofobie om kunt gaan.
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, des te lager de luchtdruk in het vliegtuig. Ons lichaam bestaat voor een deel uit gas en dat kan uitzetten als de druk lager is. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar het kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en soms zelfs constipatie.
Je moet zorgen dat je alle (belangrijke) spullen bij je hebt, inchecken, door de security check en op tijd komen bij de gate. Wij hebben de meestgestelde vragen over de weg van inchecken naar boarden op een rij gezet, zodat je helemaal op de hoogte bent en voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Op Schiphol heb je drie vertrekhallen, aangegeven met de cijfers 1 t/m 3. Op je boardingpass kun je zien welke vertrekhal je nodig hebt.
Online inchecken helpt je om de wachttijden op de luchthaven te verkorten, door extra documentcontroles te vermijden en een online instapkaart beschikbaar te hebben.
Met uw boardingpass vliegt u door de luchthaven. U hoeft het niet te printen; u ontvangt na het inchecken automatisch een digitale boardingpass.
Heb je de instapkaart liever op je mobiel? Check dan online in via Mijn Transavia en download de boardingpass op je mobiele telefoon via de QR-code. Op het vliegveld open je de boardingpass op je mobiele telefoon en houd je hem voor de scanner.
Reis je alleen met handbagage, dan kun je meteen doorlopen naar de securitycheck. Veel airlines hebben speciale bagage drop-off punten waar je snel jouw koffer kunt inchecken als je met ruimbagage reist. Het scheelt dus behoorlijk wat tijd als je thuis online incheckt voor jouw vlucht.
In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.
Als Privium-lid krijg je voorrang in het wachtgebied voor security en ben je in een oogwenk langs de grenscontrole. Minder wachten, meer ontspannen en exclusieve aanbiedingen: dat is reizen met Privium. Een aantrekkelijk optie voor iedereen die vaker dan vier keer per jaar via Schiphol reist.
Wat zijn de drukste tijden op Schiphol? In Vertrekhal 1 van 04:00 uur – 20:00 uur. In Vertrekhal 2 van 06:30 uur – 20:30 uur. In Vertrekhal 3 van 07:00 uur – 20:30 uur.
Je ruimbagage moet je, net als jezelf, inchecken voor je vlucht. Dit doe je bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij in de vertrekhal op Schiphol. Wanneer je zelf al online bent ingecheckt, kan je vaak ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol.
Alle vertrekhallen zijn verbonden met pieren en het is mogelijk om van de ene naar de andere pier te lopen, zelfs als ze met een andere vertrekhal verbonden zijn. Er is één uitzondering: pier H/M. Als je op deze pier langs de paspoortcontrole bent, kun je niet meer naar een ander deel van de terminal.
Spullen die je nooit in je bagage moet stoppen
Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Beschermde dier- en plantsoorten - ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden.
De verst gelegen luchthaven waar je vanaf Schiphol non-stop naartoe kan vliegen is Buenos Aires in Argentinië (11.436 kilometer). Vliegtijd: 13 uur en 50 minuten. De langstdurende non-stop vlucht is vijf minuten langer. Je bent dan 11.352 kilometer van Schiphol vandaan, namelijk in Jakarta in Indonesië.
Veiligste vervoermiddel – De luchtvaart is anno 2018 minstens tien keer zo veilig als in de jaren zestig en het wordt alsmaar veiliger om te vliegen. Slechts één op de twee miljoen(!) vluchten is er eentje met fatale afloop, dus dat zegt wel wat over de veiligheid.
Van hartkwalen tot verkoudheden, frequente vliegers hebben er vaker last van dan mensen die met beide benen op de grond blijven. Wie veel en lang vliegt heeft meer kans op hartziekten, kanker, zicht- en hoorklachten en zelfs psychische problemen.