Voeg 1 theelepel kaneel toe aan je warme koffie.
Kaneel is niet alleen hét perfecte ingrediënt om je koffie warmer en wat zoeter te maken – het is ook nog eens heel gezond! Een curieuze eigenschap van deze specerij is bijvoorbeeld dat hij je bloedsuikerspiegel omlaag kan halen. Dit effect lijkt het sterkst met Ceylon kaneel.
Wil je wat minderen met suiker in je koffie, probeer dan in de plaats eens om wat kaneel aan je kopje toe te voegen. Dit kruid geeft je koffie niet alleen van nature een zoetere smaak, het levert ook heel wat andere voordelen op. En dan hebben we het nog niet eens over die 70 kcal per kop die je er mee uitspaart.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Niet te veel. Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Ondanks de lovende woorden van fabrikanten, wordt er ook voor kaneel gewaarschuwd. Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum.
De studie naar de effecten van kaneel op gewicht kwam met een aanbevolen dosering: bij een dosis van 2 gram per dag, 12 weken lang, nam het vetpercentage significant af.
Het stofje kaneelaldehyde stimuleert de vetverbranding. En regelmatig kaneel eten is ook goed voor het reguleren en stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is een erg belangrijke factor bij het afvallen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
eet vezelrijke producten: zoals volkoren brood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, noten. het is belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. De aanbeveling luidt; minimaal 200 gram (= 4 opscheplepels) groente en twee stuks fruit per dag.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten.
Meestal is een volle schep met een koffieschepje of eetlepel voldoende voor een kop normale zwarte koffie. Dit is ongeveer 7 tot 8 gram. Drink jij je koffie liever wat sterker? Voeg er dan nog een half schepje gemalen koffie aan toe.
Het enige wat je nodig hebt is een steelpan, wat water, een lepel en koffie in de vorm van poeder. Giet het water in je pan. Gebruik iets meer water dan de hoeveelheid koffie die je wilt hebben want je verliest een deel van het water aan het koken in de pan. Roer het koffiepoeder meteen in het water.