Finland kent een 9-jarige basisschool. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt aangeboden door scholen voor algemeen vormend voortgezet onderwijs (general upper secondary schools) en instellingen voor beroepsvoorbereidend onderwijs. De bovenbouw kan uitsluitend algemeen vormend of beroepsvoorbereidend zijn.
Het Finse onderwijssysteem wordt al jaren hoog aangeschreven. Op PISA-lijstjes zetelt Finland meestal in de top-10. Kanttekening daarbij is dat Finland de laatste 15 jaar stilaan terrein verliest op andere landen in de PISA-rankings. Zoals in bijna elk land is er voortdurend discussie over wat goed onderwijs is.
Kleinere klassen én meer leraren
Ook heeft Finland zoveel leraren dat kleine klassen geen probleem zijn. Daarnaast hebben onderwijzers in Finland een hoge status, net als artsen en advocaten. Je hebt een universitair masterdiploma nodig om voor de klas te staan. Bovendien ontvangen de leraren een goed salaris.
Finland gaan kinderen vanaf 7 jaar naar de basisschool (first grade). Op de kleinere basisschool, Luolaja, starten de leerlingen als ze 6 jaar oud zijn met 'pre school'. Ze gaan dan elke ochtend naar school (4 uur). Ook als de leerlingen ouder zijn, zijn de schooldagen relatief kort, ongeveer 5 uur per dag.
De schooldag begint tussen 8.00 en 10.00 uur en eindigt doorgaans tussen 14.00 en 16.00 uur. De lunchpauze duurt normaal gesproken 45 minuten, met een gratis lunch voor alle leerlingen.
Basis- en voortgezet onderwijs
Finland kent een 9-jarige basisschool. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt aangeboden door scholen voor algemeen vormend voortgezet onderwijs (general upper secondary schools) en instellingen voor beroepsvoorbereidend onderwijs.
Het geheim: in Finland zijn de schooldagen en het schooljaar korter en de kinderen krijgen er geen huiswerk.
Finnen zijn in het algemeen rustige en gesloten mensen, maar als je eenmaal contact hebt zijn ze erg warm en vriendelijk. Ongeveer 80% van de Finse bevolking leeft in een stad. Ondanks dat is Finland is erg dunbevolkt, er wonen 17 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 418.
Finland ligt tussen de zestigste en zeventigste hoogtegraad en de twintigste en dertigste breedtegraad waarvan een kwart boven de poolcirkel. Het is 1160 kilometer lang van noord naar zuid en 540 kilometer breed van oost naar west.
Gepersonaliseerde toetsen; Finland kent geen centrale examens maar wel toetsmomenten. Cijfers of punten zijn bij wet verboden. De toets is voor de docent een middel om de ontwikkeling van de leerling te meten. Leerlingen worden getoetst op wat ze kunnen, niet op wat ze niet kunnen.
Finland is het land van gelijkheid. Zo ranken ze enorm hoog als het gaat om gendergelijkheid en is de kloof tussen inkomens erg klein in vergelijking met andere landen. Geen wonder dat Finland een van de gelukkigste landen ter wereld is. De economie van Finland is super stabiel en wonen in Finland is heel veilig.
Natuur: Finland heeft een overvloed aan prachtige en ongerepte natuur, waaronder duizenden meren, uitgestrekte bossen en de spectaculaire noorderlichten. Het contact met de natuur kan bijdragen aan een gevoel van rust en welzijn. Daarnaast kom je volop rendieren tegen, die in de vrije natuur leven.
De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is – door de bank genomen – goed. Dit blijkt al jarenlang uit internationale vergelijkingen waarbij ons systeem rond de tiende plaats uitkomt. Tegelijkertijd blijkt uit deze onderzoeken dat de kwaliteit van ons onderwijs al 20 jaar op hetzelfde niveau blijft steken.
Wat is onderwijskwaliteit eigenlijk? De onderwijskwaliteit is de kwaliteit van het onderwijs dat op een school gegeven wordt. Het gaat om het onderwijsproces zelf en de leerlingresultaten, maar ook om het sociale klimaat, de kwaliteitscultuur en de financiële verantwoording.
Goed onderwijs is van groot belang, het bereidt kinderen voor op de toekomst om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Elk kind moet de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat hij of zij daar het hele leven verder op kan bouwen.
Het ontbijt in Finland lijkt op dat van Nederland. Het bestaat uit brood met boter en beleg, zoals kaas en vleeswaren. Er wordt veel roggebrood gegeten. In het binnenland van Finland, zoals bij Vuokatti, eet de lokale bevolking ook een ander soort brood: kalakukko.
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
Meer typisch Fins eten
Vis, eland en rendier staan regelmatig op het menu, net als (zelfgeplukte) bessen en paddenstoelen. Maar er zijn ook Russische invloeden in terug te zien, bijvoorbeeld in de vorm van zure melkproducten zoals piimä en pasteien zoals kalakukko.
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
1. Singapore. Singapore staat qua onderwijs bekend als een plek waar de druk om te presteren hoog is - vandaar de bijnaam snelkookpan. Wereldwijd scoren de leerlingen doorgaans hoog in exacte vakken.
Peter Tabichi (36), een leraar wetenschappen op het platteland in Kenia, heeft de Global Teacher Prize 2019 gewonnen. Dat komt neer op de titel van beste leerkracht ter wereld.
Het vervoeren van goederen is in principe vrij voor Finland. Er zijn daarbij wel een paar uitzonderingen, je mag geen spullen meevoeren die wettelijk verboden zijn. Daarnaast zijn er ook producten waar accijns op wordt geheven, zoals alcohol en tabak. Je mag alcoholische dranken vanuit een ander EU-land invoeren.
Het onderwijs in Finland is van hoge kwaliteit, het land staat al jaren in de top van het beste kwaliteitsonderwijs ter wereld! Daarbij is een groot pluspunt dat het studeren in Finland kosteloos is! In Finland betaal je inschrijfgeld maar het jaarlijkse collegegeld wordt door de overheid betaald.
Maximumsnelheid. De maximumsnelheid in Finland is 50 km/h in de bebouwde kom, 80 km/h buiten de bebouwde kom en 120 km/h op autosnelwegen. Er zijn afwijkende snelheidslimieten, op belangrijke hoofdwegen mag 100 km/h gereden worden.