Voor de behandeling van pijn tijdens de zwangerschap is paracetamol het eerste keus middel. Als paracetamol onvoldoende werkt, kan de zwangere in het eerste en tweede trimester af en toe kort NSAID's gebruiken. De middelen diclofenac, ibuprofen en naproxen zijn binnen NSAID's de eerste keuze.
Voor zwangere vrouwen geldt: Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap; Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten.
Zwangere vrouwen moeten terughoudend zijn met het gebruik van paracetamol. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat paracetamol de ontwikkeling van het ongeboren kind kan schaden, vooral als aanstaande moeders de pijnstiller langer dan twee weken slikken.
De onderzoeken over paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap spreken elkaar tegen. Sommige onderzoeken suggereren dat het langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap een licht verhoogd risico voor de gezondheid of ontwikkeling van het kind.
Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van de paracetamol op je ongeboren baby of op jou als zwangere. Als je niet meer dan zes tabletten van 500 mg slikt, is er niks aan de hand. Gebruik wel liever niet langer dan een week achter elkaar de paracetamol.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van eenzetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
Bent u zwanger? Overleg met uw arts of apotheker voordat u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen. Gebruik dit medicijn niet vlak voor de bevalling.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Ervaring in het eerste trimester ontbreekt. Er is geen gedocumenteerde ervaring met het gebruik van amylmetacresol/dichloorbenzylalcohol (Strepsils) tijdens de zwangerschap.
Hoeveel paracetamol mag men nemen? Voor een volwassene bedraagt de maximale dagelijkse dosis paracetamol 4 g. (m.a.w. maximum 4 x 1 g of 8 x 500 mg per 24 uur). Bij kinderen is dat maximaal 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht en dit tot 4 maal per dag.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Een griep of verkoudheid is in de zwangerschap vaak ongevaarlijk, echter is het verstandig de koorts te onderdrukken wanneer deze boven de 38,5 graden komt. Wanneer dit het geval is neem dan contact op met jouw verloskundige.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Een sterkere pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift is ibuprofen. De naam van de bekende roze pijnstiller komt van iso-butyl-propanoic-phenylic acid. Net als aspirine en paracetamol heeft ibuprofen een koortswerende en ontstekingsremmende werking.