In de Tweede Wereldoorlog werden Duitse soldaten 'moffen' genoemd.
De Duitsers hebben talrijke bijnamen. In Nederland worden ze meestal moffen genoemd. Het was oorspronkelijk een bijnaam voor in Nederland werkende Duitse, m.n. Westfaalse arbeiders of bedienden. Maar voor de Hollander waren de moffen ook wel bewoners van andere provincies, zoals Gelderland of Overijssel.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Het beste antwoord. eentje gevonden; de geallieerden (met name de Britten) werden door de Duitsers 'Tommies' genoemd.
Pruus(j) In het Limburgs en het Nedersaksisch wordt het woord Pruusj respectievelijk Pruus gebruikt. Een letterlijke vertaling daarvan zou Pruis zijn, van in de tijd dat het koninkrijk Pruisen zowat heel Noord-Duitsland omvatte.
Zijn we nou echt jointje blowende, kaas etende, tulpen ruikende, caravan rijdende, klompen dragende, vet etende, koeien melkende, fietsende, blonde Amsterdammers? Een van de dingen die de Duitsers zeggen die er nog nooit zijn geweest, is dat Nederland voornamelijk uit platteland en koeien bestaat (klopt gedeeltelijk).
De tegenstanders van de geallieerden zijn de zogenoemde As-mogendheden. Duitsland, Italië en Japan zijn de bekendste, maar veel andere landen werken samen met deze drie. Het woord 'as' slaat op de diplomatieke as tussen Berlijn en Rome die bestaat sinds 1936.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio.
zich verbonden hebbend, samenwerkend (tijdens een oorlog)
Bron: WikiWoordenboek.
De Bondsrepubliek Duitsland (BRD) (Duits: Bundesrepublik Deutschland), kortweg Duitsland (Duits: Deutschland), is een land in West- en of Centraal-Europa.
De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties. Swarte denkt daarom dat waar Duitsers en Nederlanders elkaar gewoonlijk tegenkomen, zij de onderlinge verstaanbaarheid beter kunnen benutten.
Eind 1941 mogen joodse mensen op bevel van NSB burgemeesters niet meer in cafés, bibliotheken en parken komen. Ook worden ze gedwongen een gele ster te dragen. En in Amsterdam moeten ze samen in een joodse wijk gaan wonen. Ook helpen veel NSB'ers de Duitsers met het oppakken van joden.
Oost-Duitsers noemen West-Duitsers vaak Besserwessis. Andersom worden de Oost-Duitsers Jammerossis genoemd.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
In Sealand is nooit oorlog geweest.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
D-Day is de Engelse term die wordt gegeven aan de dag waarop een aanval is gepland. Vrij vertaald in het Nederlands betekent D-Day 'het uur U'. D-Day is de eerste dag van de invasie van West-Europa. De invasie en de bevrijding van West-Europa krijgt de codenaam Operatie Overlord mee.
De term Blitzkrieg betekent letterlijk 'bliksemoorlog'. Blitzkrieg gebruikten de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog om een verrassingsaanval of razendsnelle opmars mee aan te duiden. De Duitsers onderscheidden theoretisch gezien drie soorten Blitzkrieg.
Het Rode Leger is de gangbare benaming voor het Sovjetleger ten tijde van het communisme. Met name tot de Tweede Wereldoorlog, want daarna raakte het begrip in onbruik.
De meeste Duitsers bleken het Nederlands 'komisch' ('raar') te vinden klinken, en het te beschouwen als een boers, plat dialect van het Duits, mede vanwege de grote overeenkomsten tussen het Nederlands en het Nederduits.
Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi's en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond 'landverraders' genoemd.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.