Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Dat kan zijn omdat ze het te druk hebben, geen prioriteiten kunnen stellen of niet weten hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben misschien nooit geleerd om op te ruimen. Of het kan zo zijn dat er een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waardoor opruimen even helemaal op de laatste plaats komt.
'Ze zien meer mogelijkheden en waarde in voorwerpen dan de meesten van ons, maar hebben vaak te veel spullen en te weinig tijd om er iets mee te doen. ' Doordat ze zoveel mogelijkheden zien, wordt het moeilijker om ergens afstand van te doen.
Praat open en eerlijk over uw zorgen, zonder te vijandig of… Vermijd negatief geladen woorden als rommel, afval of troep. Probeer ruzie te vermijden, dat werkt averechts. Besef dat de verzamelaar een volwassen persoon is die zelf mag beslissen wat hij of zij met zijn spullen doet.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, en leidt tot meer stress. Daarnaast bleken deelnemers met een rommelig huis vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis.
Studies tonen aan dat het ontdoen van troep en rommel in huis je cognitieve en emotionele functioneren kan verbeteren (3). Daarbij blijkt uit een wetenschappelijke studie van een paar maanden terug dat opruimen stress en verveling kan tegengaan, vooral bij ouderen (4).
Een verzamelstoornis, naar het Engels ook wel hoarding genoemd, is een psychiatrische aandoening die volgens de DSM-5 behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum. Er is sprake van persisterende moeilijkheden met het bijeenbrengen en weggooien van bezittingen.
In het Nederlands worden deze termen meestal vertaald met scheiden, sorteren, schoonmaken, systematiseren en standhouden.
Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven. Ik merk dat een opgeruimd huis een positieve invloed heeft op de mensen die ik help. Het geeft houvast en structuur.''
Begin klein en overzichtelijk en doe niet te veel in één keer. Geef dingen een vaste plek: je autosleutels in een bakje op de kast, jassen aan de kapstok, kranten op een stapel en schoenen in de kast. Wanneer je jezelf dat aanleert, sluipt die opruimroutine er vanzelf in. Begin in één kamer.
Voor sommige mensen voelen deze voorwerpen als een manier om hun leven te documenteren. Weggooien voelt alsof ze dat deel van hun leven verliezen. ' Door de emoties die hun bezit oproept, hebben mensen die aan verzamelzucht lijden moeite hun spullen in verschillende categorieën in te delen.
In een schoon huis is de lucht schoner en frisser, waardoor je minder last hebt van ademhalingsproblemen en allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Schimmels en bacteriën krijgen een stuk minder kans om zich te nestelen in een schoner huis. Hou je huis opgeruimd en zo stofvrij als mogelijk.
Meer rust
Rommel in je huis kan zorgen voor stress. Iedere keer dat je de rommel ziet, word je eraan herinnerd dat je er iets aan moet doen. Dit heeft invloed op je gemoedstoestand, je slaap etc. Door op te ruimen in huis creëer je meer overzicht, rust en Tijd voor Jezelf om bewuste keuzes te maken.
Ze leren dat opruimen een dagelijkse activiteit is en dat het belangrijk is om tijd vrij te maken om hun spullen op te ruimen in plaats van alles te laten rondslingeren. Dit helpt hen om vaardigheden voor time management te ontwikkelen die later in hun leven van pas kunnen komen.
5S is een methode die zich richt op de organisatie van de werkplek. Deze methode is vooral gericht op het verminderen van verspilling, vervuiling en ongevallen. Het 5S-systeem bestaat uit vijf stappen: Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.
Een man voelt zich minder geroepen om op te ruimen omdat hij minder 'gestraft' wordt dan een vrouw bij het zien van een rommelige kamer. Ondanks deze sociale verwachtingen leven we in 2019 en zijn niet alle mannen rommelkonten en niet alle vrouwen onwijs ordelijk en netjes, dit kan net zo goed andersom zijn.
Pakjes, blikjes, verpakkingen en frutsels die elke dag met je meereizen naar het werk en weer terug. Rommel = uitstelgedrag. Waarom? Omdat rommel ontstaat op het moment dat jij het nemen van een beslissing uitstelt, op het moment dat je kiest voor gemak op de korte termijn in plaats van kwaliteit op de lange termijn.
Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.
Rommel kan je afleiden van belangrijke dingen.
Wanneer je spullen opruimt gaat aandacht weer naar de grotere en belangrijke zaken in uw leven, terwijl wanneer de rommel blijft liggen, je aandacht uitgaat naar details en dit kost te veel energie.
Kijk iedere week om 20.25u op SBS6. SBS6 zendt elke woensdagavond het populaire programma uit en is terug te kijken op NLZIET. Ook kun je elke week een aflevering van Je Huis Op Orde vooruitkijken. Bingen maar!