Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
De behandelingen krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Fibromyalgie staat niet officieel vermeld als psychische aandoening, maar je hebt er wel een verwijzing van je huisarts voor nodig. Je huisarts kan aangeven dat de psychische klachten na aanleiding van fibromyalgie zijn ontstaan. Dan krijg je het vergoed.
Erkend als chronische pijnaandoening
In de 11de versie van de Internationale Statistische Classificatie van Ziektes van de WHO wordt fibromyalgie geclassificeerd onder MG 30 – dat staat voor chronische pijn. Dat betekent dat fibromyalgie hiermee ook in Nederland erkend is als chronische pijnaandoening.
Wie stelt de diagnose fibromyalgie? Omdat fibromyalgie een reumatische aandoening is, wordt de diagnose door een reumatoloog gesteld. Het kan echter lang duren voordat de huisarts u doorverwijst naar deze specialist.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Verwant aan elkaar. Fibromyalgie, CRPS en Sudeck zijn dus verwant. Zij vallen als een groep in de groep van chronische overlappende pijnaandoeningen.
Mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren veel pijn en stijfheid in hun lichaam. Dit kan hen zo belemmeren dat het hun dagelijks activiteiten verstoord, waaronder werken. Door de pijn wordt het soms lastig om goed te functioneren. Het UWV stelt echter dat iemand met fibromyalgie mag en kan werken.
Fibromyalgie en arbeidsongeschiktheid
Val je tijdens je werk uit door de klachten die fibromyalgie kunnen veroorzaken en ben je minimaal twee jaar ziek, dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA valt uiteen in twee soorten uitkeringen, de IVA en de WGA.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en reuma? Reumapatiënten hebben steeds erger wordende klachten aan hun gewrichten. Met name pijnklachten. Fibromyalgie geeft ook gewrichtspijn, maar heeft daarnaast nog veel meer (pijn)symptomen.
Veel patiënten omschrijven het als de spierpijn die bij een zware griep ontstaat. Echter, de pijn trekt bij hen niet na een paar dagen weg, maar is (bijna) dagelijks aanwezig. De gewrichten voelen stijf aan, vooral 's ochtends en wanneer u lang in dezelfde houding zit. Met name buikpijn en darmkrampen komen voor.
Fibromyalgie veroorzaakt veelal beperkingen in het fysieke en/of cognitieve functioneren door pijn, moeheid, spierzwakte en cognitieve factoren. De ernst hiervan wisselt sterk van individu tot individu. De beperkingen kunnen ook gevolgen hebben voor het werk.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Het hebben van minimaal 11 of meer van de 18 tenderpoints (drukpijnpunten). De tenderpoints zijn bepaalde specifieke pijnpunten in je nek, schouders, lendenstreek en heupen van je lichaam. Een tenderpoint is positief als drukken met een vinger op die plek pijn doet.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr.
Fibromyalgie is chronisch: de ziekte gaat niet over. De pijn kan wel wat minder worden na een tijd. Na stress of te veel doen hebt u juist meer pijn. Door goed om te leren gaan met fibromyalgie, kunt u de invloed van de pijn op uw leven kleiner maken.
Bij fibromyalgie patiënten zien we ook dat kleine veranderingen, lichte stress of andere vormen van bewegen, tot heftige reacties kunnen leiden. Lage cortisol waarden resulteren in het vrijkomen van cytokinen, wat weer leidt tot de “Sickness Response”. De vicieuze cirkel is ontstaan.
Fibromyalgie is een voorbeeld van Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) – klachten die langer dan enkele weken duren en waarvoor tijdens diagnostisch onderzoek geen afwijking wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5. Bij mensen zonder fibromyalgie ligt het cijfer een stuk hoger namelijk op 6,9.
Fibromyalgie dieet
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.
Fibromyalgie is geen ontstekingsreuma, het beschadigt uw gewrichten of spieren niet en het veroorzaakt geen gewrichtsmisvormingen, dus voor de behandeling hoeft u niet naar de reumatoloog. Uw huisarts kan u begeleiden in hoe u de pijn het best kan aanpakken.
Kies een vulmateriaal dat vormvast is. Kies een vulmateriaal dat elastisch is. Kies een kussen dat niet temperatuur- of drukgevoelig is. Zorg dat het kussen is aangepast aan je lichaamsbouw.