Antwoord: mythe! Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Lichaamshonger is de zogenaamde 'echte' honger. Soms wordt deze honger ook wel maaghonger genoemd, omdat deze honger vaak gepaard gaat met het knorren van de maag. Een aantal keer per dag geeft ons lichaam aan dat het tijd is om te eten.
Soms wordt het ook wel een nerveuze maag genoemd. Dyspepsie is de medische naam voor een verstoring in het spijsverteringskanaal. Je maag en darmen zijn dan uit balans met klachten als krampen, misselijkheid, vol gevoel, maagpijn en maagzuur tot gevolg.
Stem eerst af op je lichaam.
Fysieke honger gaat gepaard met fysieke sensaties die moeilijk te missen zijn. Je maag kan leeg aanvoelen of gaan rommelen, terwijl je energie misschien wat laag is. En hoe langer het is sinds je laatste maaltijd, hoe sterker deze signalen zullen worden, zegt Albers.
Ons honger- en verzadigingsgevoel geeft aan wanneer het tijd is om te eten en wordt aangestuurd door o.a. ons zenuwstelsel en tal van hormonen. Zo veroorzaken een lege maag en de afscheiding van het hormoon ghreline een hongergevoel.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Bepaalde stoffen die aanwezig zijn in gember (ginerol) en pepermunt (menthol) zorgen ervoor dat de maag zich ontspant. Neem dus gerust een gember- of (verse) muntthee om te maag te ontspannen.
Buikhonger: knorrende maag, het lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Is heen normaal hongergevoel, de meeste mensen hebben dit 3 tot 5 keer op een dag.
Mondhonger: je hebt zin in iets pittigs, of juist in iets fris of iets zoets of je hebt een behoefte om te bijten, te kauwen of te zuigen. Oorhonger: je hoort kookgeluiden of bijvoorbeeld een zak chips opengaan. Hoofdhonger: je gedachten of gewoontes geven onbewust signalen.
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt dus zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Door te vasten wordt het lichaam in een soort spaarstand gezet en gaat het lichaam zijn reserves aanboren. Niet alleen de glucose- en vetvoorraad maar ook de verouderde en beschadigde immuuncellen worden opgeruimd. Door te vasten gaan je stamcellen vervolgens nieuwe witte bloedcellen aanmaken.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Liraglutide, die onder de merknaam Saxenda wordt uitgebracht, zorgt ervoor dat het hongergevoel van de patiënt wordt afgeremd, waardoor iemand langzaam kan afvallen.
Voorbeelden hiervan zijn fenfluramine, dexfenfluramine en fluoxetine. Door de neurotransmissie van serotonine te bevorderen verminderen ze de eetlust. Dit werkt als volgt. De werking van serotonine hangt samen met de hoeveelheid tryptofaan in het bloed.