USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s. Dat komt omdat deze USB 10 aders bevat in plaats van 4 zoals zijn voorganger.
Een USB 3.0-stick past dus in een USB 2.0-poort, aangezien beiden gebruik make van de Type A-aansluiting. Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
USB A 2.0 & 3.0
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
Type A is de standaard klassieke USB aansluiting. Deze aansluiting zit bijvoorbeeld op een laptop. De meeste USB sticks, powerbanks en externe harde schijven hebben ook een Type A aansluiting.
USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige, langzame apparaten, zoals een muis. Apparaten die meer vermogen vergen dienen hun eigen voeding te hebben. Er is een viertal varianten van USB op de markt: USB 1.0: 1,5 Mbit/s (low speed)
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
USB-sticks verschillen van elkaar qua opslagcapaciteit, zo is er bijvoorbeeld een USB-stick 16 GB of een USB-stick 32 GB. Op de meeste USB-sticks zit U3-technologie. Daardoor kunt u ook programma's meenemen en installeren of gebruiken op een computer, programma's die dus origineel niet op de computer stonden.
Gebruiken voor verschillende apparaten
Sinds 2018 hebben de meeste nieuwe Samsung en Android smartphones een usb C poort. Je Android tablet, iPad Air (2020/2022), iPad Mini (2021) en iPad Pro hebben deze aansluiting ook. Je laadt ze via verschillende protocollen snel op.
Ter samenvatting: USB 3.1 is een doorontwikkeling van USB 3.0, om welke reden het consortium voor 3.1 in plaats van 4.0 heeft gekozen. Waar er bij USB 3.0 nieuwe aders in USB-kabels werden toegevoegd met een bijbehorende noodzaak voor nieuwe connectors, is USB 3.1 hardwarematig identiek aan USB 3.0.
Met de CN-397 USB-A naar USB-C Adapter sluit je een USB-C apparaat aan op een standaard USB-A poort. Op deze manier kan nieuwere USB-C-apparaten aansluiten op oudere USB-A-poorten. Met de CN-397 kan je jouw USB-C-apparaten aansluiten op een apparaat zonder USB-C-poort zoals een notebook.
De beeldschermverbinding kan beperkt zijn. De DisplayPort/MHL-verbinding werkt mogelijk niet. Probeer een andere kabel te gebruiken. Controleer of uw pc (of telefoon), het externe beeldscherm en de kabel de alternatieve modus DisplayPort of MHL ondersteunen.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
Zowel hdmi, DisplayPort als usb C zijn geschikt voor grafische doeleinden. Deze aansluitingen ondersteunen een hoge resolutie en verzenden zowel beeld als geluid. Qua toekomstbestendigheid is DisplayPort de beste keuze vanwege de 8K ondersteuning. Voor het gemak kies je juist voor usb C of Thunderbolt 3.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Verwijder de USB-controller en installeer deze opnieuw via Apparaatbeheer Op deze manier kunnen de controllers de juiste werking van de USB-poort herstellen. De USB-poorten worden in Apparaatbeheer weergegeven door de USB-controllers.
Vandaag de dag zien we computers meestal uitgevoerd met één of twee USB 3.0 poorten, al dan niet aangevuld met USB 2.0 poorten. Een draadloze muis en toetsenbord vereist niet zoveel data/stroom en kan gemakkelijk via USB 2.0 opereren.
Usb 3.2, oftewel de 20Gbit/s-variant van SuperSpeed Usb, krijgt dan wat specificatie betreft de aanduiding usb 3.2 gen 2x2. De '2x2' staat daarbij voor de eigenschap van usb 3.2 om twee 10Gbit/s-lanes te gebruiken om tot de totale doorvoersnelheid van 20Gbit/s te komen.
Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende. Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen. Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.
Veelvoorkomende zijn: USB-A, USB-B, USB-C, micro-USB, mini-USB en Lightning.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.