Voor reeën is voor
Territorium en verblijfplaats
Een mannetje duldt geen rivaal in zijn gebied. Het territorium van een volwassen reebok bedraagt 5 tot 30 ha afhankelijk van voedselaanbod en leefomgeving. Aan de hand van geuren uit geurklieren bakent het mannetje zijn territorium af, meestal op bomen.
Alle herten moeten gelijktijdig in de stal kunnen staan. Per volwassen hert voorzie je ongeveer 2 m² ruimte. Aan de voerruif moet ieder dier voldoende ruimte hebben om continu ruwvoer (zoals hooi) te kunnen eten.
Je kunt herten zo tam mogelijk maken door veel tussen de dieren aanwezig te zijn. In het begin zijn brood of brokken hierbij onmisbaar. Via dit voedsel en de aanwezigheid zul je langzaam het vertrouwen van je dier moeten winnen.
Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze zijn 's winters wel in een soort ruststand. Ze zijn een stuk rustiger. En ook hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Maar dit kan alleen als een ree zich veilig voelt.
De ree is een herbivoor. Dit houdt in dat het dier alleen planten eet. Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel.
De ree slaapt in het beschutte bos in een kuil in de grond. Zo'n kuil wordt, net zoals bij bijvoorbeeld de haas, een leger genoemd. Ook gedurende de dag is hij meestal in zijn leger te vinden.
Veel bijtincidenten bij wilde dieren door loslopende honden... In dat laatste gebied lopen zo'n honderd tot 150 reeën rond. Dit jaar heeft boswachter Rogier Veldhuizen tot nu toe al achttien doodgebeten herten teruggevonden.
Reeën vullen hun voedsel seizoensgebonden aan: in de lente jonge blaadjes; in de herfst eikels, paddenstoelen en noten en in de winter twijgen en knoppen. Reeën eten enkel de meest voedzame delen van de plant.
Hij is erg kwiek en springt soms tot 6 meter ver en tot 2 meter hoog om obstakels uit de weg te gaan.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine. 100 soorten hebben meer dan 40% kans op schade. Planten met de grootste kans zijn: tulpen, rozen, Muscari, geraniums, Ilex, pronkbonen, frambozen, Camellia en Rhododendron.
Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood.
Herten hebben een voorkeur naar goed verteerbaar ruwvoer en eten door de dag heen op meerdere momenten. Dit komt doordat de pens van een hert relatief klein is. Een hert van circa 25 kilo eet in 24 uur tijd circa 1,5 kilo voedsel.
De grote van een territorium hangt ook af van de benodigde sociale ruimte. Binnen het cultuurlandschap in Europa worden territoria vooral bepaald door voedselaanbod met een ondergrens van circa 120 vierkante kilometer en een bovengrens van 350 vierkante kilometer.
De reeën eten en rusten veel en leggen zo een vetreserve aan om de winter door te komen.
Je bespeelt je lokinstrument en bootst het vegen van het gewei tegen de takken van een struik na en wacht vervolgens, onbeweeglijk, af. ps. Het fiepen kan ook op een andere manier ontstaan en dan kun je zomaar een ree in je achtertuin hebben staan. Bijvoorbeeld als je een fietsband op pompt.
Een groep reeën noemen we een sprong. Sprongen komen niet het hele jaar voor. Dat is eigenlijk alleen maar in de winterperiode. Voor de rest van het jaar leven reeën meer in kleine familieverbanden zoals een geit met twee kalfjes.
Het blaffen van het ree, ook wel 'schrikken' genoemd is een laag, blaffend geluid. Een ree maakt dit geluid als het iets bijzonders waarneemt waarvan het niet thuis kan brengen wat het is. Hij alarmeert daarmee ook de andere reeën.
Ziet u dode of aangereden wilde dieren, bijvoorbeeld een das, ree, vos of wild zwijn? Volgens de flora- en faunawet moet u dit melden bij de politie.
Wanneer je hond in je spullen bijt, zeg dan duidelijk met een lage stem 'Nee! '. Haal het voorwerp waar de hond op kauwt weg en vervang deze door een speeltje of kauwbotje. Pakt je hond deze aan en bijt hij erin, beloon hem dan met je stem en aai hem.
Het is belangrijk dat je het gedrag afkeurt en niet je kind als persoon: 'ik zie dat je boos (of bang/verdrietig) bent, maar bijten mag niet, dat doet pijn. ' Geef ook een alternatief, wat mag hij wel? Geef een bijtring, een kussen of laat je kind even hard roepen of flink op de grond stampen.
Zo'n groep reeën wordt een sprong genoemd. Ze kunnen dan sprongen vormen tot wel dertig dieren. De ree wordt maximaal twintig jaar oud, maar de meeste dieren worden in het wild slechts zeven of acht jaar oud.
Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit. Het vrouwtje heet bij damherten en edelherten een hinde. De jonge hertjes noem je kalfjes, net als bij koeien. Ze worden met witte stippels geboren en drinken melk bij hun moeder.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.