De prijzen variëren van $250 tot $600/kg, vrije markt!
Alle dieren worden mede verzorgd door de zorgvragers van Zorgboerderij de Mettemaat. Een rendier krijgt 1 jong per jaar, deze kalveren verkopen we ook. Ze krijgen veel aandacht van onze hulpboeren waardoor ze erg mak en zelfs aanhankelijk worden. Daarom zijn ze zeer geschikt om door particulieren te worden gehouden.
Dierhouderij de Mettemaat fokt en verkoopt ook rendieren. De rendieren die op de Mettemaat rondlopen, worden mede verzorgd door de hulpboeren van de zorgboerderij. Door de vele aandacht die ze daardoor krijgen, worden ze erg mak en zelfs aanhankelijk.
Negen rendieren trekken de slee van de kerstman: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph, aan wie zelfs een kerstlied "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" is opgedragen.
Rendieren kunnen wel twee meter groot worden en wegen 200 kilo. Gemiddeld worden ze 12 jaar oud. Kuddes Mensen houden kuddes rendieren voor vlees, melk en kaas.
Rendier sledetochten
Stap in de slee en laat je rondrijden door je eigen rendier! Rendieren vinden het heerlijk om rond te rennen door de sneeuw in Lapland. Ze rijden je daarom graag rond in hun prachtige leefomgeving. Je kunt zelfs speciale (noorderlicht)tochten doen.
In mei of juni wordt na een draagtijd van 210 tot 240 dagen één kalf geboren.
We hoeven je niet uit te leggen dat rendieren niet vanzelf kunnen vliegen. Maar wat voor vliegtuigpak hebben ze nodig om dat wel te kunnen? Rendieren zijn zonder twijfel voor honderd procent landdieren. Ze hebben geen vleugels en ze wegen ruim meer dan je obese oom.
Rendieren zijn de enige herten waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen.
Rendiervlees heeft een milde wildsmaak, en prettig in deze 'vette' tijden: rendiervlees is een van de magerste vleessoorten; 2 tot 4 procent vet. Dat krijg je, als je als beest in de vrije natuur kunt rondstappen.
In de zomer eet hij knoppen en bladeren van bomen, maar ook waterplanten. In de winter is er minder voedsel beschikbaar. Toch weet het rendier altijd een lekker hapje onder de sneeuw vandaan te halen. Hij is namelijk gek op rendiermos en droge grassen.
Verschil tussen eland en rendier
Je kunt de twee op een paar manieren uit elkaar houden. Zo is een eland veel groter dan een rendier. Ook heeft hij een bult op zijn schouders. Daarnaast zijn de poten van een rendier ongeveer even lang, terwijl de voorpoten van een eland aan de voorkant hoger zijn.
Het verschil tussen een rendier en hert is erg klein. Een rendier is namelijk een hertensoort. Een van de belangrijke verschillen waaraan je een rendier herkent is het rendiergewei. Zo is het de enige hertensoort waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes geweien dragen.
Rendieren zijn de halfgedomesticeerde (tamme) dieren uit Scandinavië en Groenland, terwijl de kariboes volledig wild door Noord-Amerika en Siberië zwerven. De kariboe heeft langere poten dan het rendier, is groter en zwaarder. In de winter lijken ze zwaarder van bouw door het opgeslagen vet en de dikkere wintervacht.
Maar het negende rendier is bekender dan de andere acht: Rudolph the Red-Nosed Reindeer, Rudolf met de Rode Snuit.
1. Jachtluipaard. Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
Toch is de grutto onze wereldrecordhouder langeafstandsvliegen. Deze straaljager kan 11 dagen of 12.000 km aan één stuk vliegen zonder ook maar één poot of teen aan land te zetten en haalt daarbij soms snelheden van 90 km per uur.
Ze melken de koeien en drinken de melk. Van de melk maken ze ook kaas. Ze eten het vlees van de rendieren en het bloed drinken ze als het nog warm is, onmiddellijk na het slachten.
De namen van de rendieren zijn gebaseerd op het gedicht A visit from Saint Nicholas (1823) van de dichter Clement Clark Moore (15 juli 1779 -10 juni 1863): Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donder (ook wel Donner) en Blitzen (was eerst Blixem).
Wilde rendieren onder druk
Helaas loopt hun aantal hard terug. In de laatste 25 jaar zijn we wereldwijd naar schatting 40% van de wilde rendieren kwijtgeraakt en nu zijn er zo'n 2 miljoen over.
Veel soorten rendieren maken een klikkend geluid met hun knieën als ze lopen. Dit heeft te maken met hoe hun knieën in elkaar zitten: een kleine pees schuift over een uitstekend stukje bot in hun poten. Vaak is het klikgeluid luider naarmate het rendier groter is.
Zo lopen sommige rendieren meer dan 5000 kilometer per jaar en kunnen ze wel 80 kilometer per uur rennen. “Zowel het mannetjes als het vrouwtje heeft een gewei.”
Ze rusten en herkauwen overdag in de dekking. Ze zoeken voedsel in een aantal activiteitsperioden verspreid over de dag maar vooral in de schemer. Reeën zijn gewoontedieren: ze gebruiken steeds dezelfde routes door het bos, de zogenaamde 'wissels'.
Rendieren kunnen ongeveer 135 kg trekken. Niet alleen zijn ze sterk, maar ze bezitten ook een goed uithoudingsvermogen.