Wat is juist: perziken, haviken en monniken (met één k) of perzikken, havikken en monnikken? Het meervoud van perzik, havik en monnik is met één k: perziken, haviken en monniken.
De perzik is een steenvrucht, net als een pruim. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Het zachte, aaibare schilletje is eetbaar.
Als het zelfstandig naamwoord eindigt op onbeklemtoond -el, -em, -es of -et, dan wordt de desbetreffende klinker uitgesproken als de toonloze e of sjwa [ə], bijvoorbeeld artikel [artikəl], dreumes [dreuməs]. In dat geval krijgt de meervoudsvorm een enkele medeklinker.
Als het zelfstandig naamwoord eindigt op onbeklemtoond -el, -em, -en, -er, -es, -et, -ig, -ik, -il, -it dan wordt de desbetreffende klinker meestal uitgesproken als de toonloze e, bijvoorbeeld artikel, dreumes, monnik. In dat geval krijgt de meervoudsvorm een enkele medeklinker.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
Wilde perzik
smaak. De wilde perzik kan je met en zonder schil eten en is heerlijk in salades of bijvoorbeeld gegrild op de BBQ.
Beide bevatten vitamine A en vitamine C, maar wel in zeer verschillende hoeveelheden. Zo bevatten nectarines een fractie van de hoeveelheid vitamine C die je in perziken vindt. Nectarines leveren op hun beurt weer ruim twee keer zoveel vitamine A in vergelijking met perziken.
Het meervoud van 'blik' is blikken, maar het meervoud van 'dommerik' is dommeriken (met één k). Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Het meervoud van bacterie wordt gespeld als bacteriën; het meervoud van industrie als industrieën.
Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
' Woorden die eindigen op -es of -ik (zonder klemtoon), krijgen in het meervoud geen verdubbeling van de slotmedeklinker: dreumesen, bajesen, perziken, slimmeriken, enz.
Naast rauwe vis en rauw vlees zijn er namelijk nog meer dingen die je jouw kindje van 12 maanden beter niet kunt geven. Dat geldt ook voor rauwe melk en eieren. Gekookt mag wel, maar kinderen van 1 jaar mogen geen rauwe eieren eten. Ook producten met rauwe melk wordt afgeraden.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Perziken zijn ontzettend lekker en ook nog eens erg gezond. Ze zijn een goede bron van vezels, bètacaroteen, vitamine C en diverse mineralen. Hierdoor helpen ze onder andere om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, om obstipatie te voorkomen en om je huid mooi en gezond te houden.
Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente.
Woorden die eindigen op een y (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s: baby's, hobby's, lolly's, pony's, reply's, enz.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
De juiste spelling is wolkeloos”. Dat voor aanhangers van de witte spelling wolkenloos eveneens vlekke(n)loos is, verzwijgt Spelspiek, want Van Dale volgt, op een enkele uitzondering na, het Groene Boekje (GB).
slimmerik - slimmeriken. snotterik - snotteriken ('snotneus') stommerik - stommeriken.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
De schil van de perzik is eetbaar, maar veel mensen vinden het lekkerder om deze te verwijderen. Maak hiervoor met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Trek vervolgens voorzichtig de huid van de vrucht. Bij een rijpe vrucht gaat dit heel gemakkelijk.
Je kunt nectarines met schil en al opeten. Als je de schil toch wilt verwijderen, is dit makkelijk te doen met een scherp mes. Halveer de nectarine door hem rondom in te snijden, verwijder de pit en snijd de vrucht in blokjes of partjes. Als je de nectarine met schil eet, was hem dan goed.